Ce se intampla cand apas F4 in Excel


Un lucru pe care probabil il folosesti in Excel e multiplicarea formulelor. In acest articol vom incerca sa deslusim taina dupa care Excel ne multiplica formulele atunci cand tragem in jos de coltul din dreapta jos a unei celule (vezi imaginea de mai jos).

Referinte absolute si relative Excel

Luam imaginea de mai sus ca si exemplu. Avem 2 coloane asupra carora vrem sa facem urmatoarele operatii:

  • A+B
  • A+B2 (adaugam la coloana A valoarea din B2)
  • A2+B  (adaugam la coloana B valoarea din A2)
  • A2+B2 (facem suma dintre A2 si B2 pe toata coloana)

A+B

Referinte absolute si relative Excel

Dupa ce scriem pe prima coloana formula foarte complicata A2+B2, dupa ce multiplicam formula vom vedea ca formulele din tabel arata ca si in imaginea alaturata.Probabil ca acest scenariu e cel mai comun dar si cel mai facil.

A+B2

Aici lucrurile se complica putin, nu putem proceda ca si in cazul anterior. Vrem cumva ca atunci cand multiplicam formula B2 sa ramana “inghetat” . Cum facem asta?

Foarte buna intrebarea, raspunsul e unul simplu, tasta F4. Adica? Hai sa luam de exemplu, vedeti formula de mai jos:

=A2+B2

Daca vrem sa “inghetam” B2 tot ce trebuie sa facem e ca dupa ce scriem formula sa selectam B2 din formula si sa apasam F4. Dupa ce facem asta formula va arata in felul urmator:

=A2+$B$2

Dupa ce am apasat F4 vedem ca Excel a adaugat semnul $ in fata lui B si a lui 2.

A2+B

Similar cu situatia de mai sus, numai ca de data asta selectam A2 atunci cand scriem formula si apasam F4 si formula va arata in felul urmator:

=$A$2+B2

A2+B2

In aceasta ultima situatie atunci cand scriem formula selectam atat A2 cat si B2 si apasam F4, formula va arata asa:

=$A$2+$B$2

Taina dolarului 🙂

Eu v-am aratat in exemplul de mai sus un singur mod de a insera simbolul $ in formula. Sunt de fapt 4 moduri in care putem folosi intr-o formula:

  1. A1 – fara vreun simbol $: atunci cand multiplicam in jos formula creste valoarea numerica (A2,A3,..), cand multiplicam in dreapta creste valoarea literei (B1,C1,…)
  2. $A1 – cand multiplicam formula in jos, pe coloana, valoarea numerica creste, cand multiplicam in dreapta nu se intampla nimic pentru ca am pus $ langa A
  3. A$1 – cand multiplicam formula in jos, pe coloana, nu se intampla nimic pentru ca am pus $ langa numar; daca multiplicam in dreapta creste valoarea literei (B1,C1, …)
  4. $A$1 – fie ca multiplicam in jos pe coloana, fie ca multiplicam in dreapta, pentru ca am pus $ atat in fata lui A cat si in fata lui 1 formula ramane neschimbata

In concluzie

Atunci cand facem referinta la o celula o scriem in felul urmator: A1. Atunci cand adaugam semnul $ in stanga literei sau cifrei, asta face ca acel lucru sa ramana fix atunci cand multiplicam formula.

Download

Aici poti descarca modelul pe care am lucrat si eu.

Vrei sa afli mai multe despre functii in Excel?

Am un eBook pentru tine, afla mai multe aici.