Home » Blog » Ce tip de grafic sa aleg in Excel

Ce tip de grafic sa aleg in Excel


Pot sa aleg in Excel dintre urmatoarele tipuri de grafice: column chart, line chart, pie chart, doughnut chart, bar chart, area chart, scatter chart, bubble chart, stock chart, surface chart. Pe langa faptul ca sunt multe tipuri de grafice in fiecare tip mai sunt una sau 2 variatii. Cum sa aleg graficul cel mai potrivit pentru setul de date pe care le am?

Multumesc pentru intrebare, hai sa vedem:

  • Column charts: poate fi foarte util pentru a scoate in evidenta variatia in functie de timp, este de multe ori comparat cu bar chart, acesta din urma fiind mai util pentru compararea valorilor. Exemplu: Vanzari in functie de luna.
  • Line charts: arata in primul rand relatia dintre schimbarile din cadrul datelor in functie de timp, are o utilitate similara cu column chart, totusi face compararea mai multor valori in functie de timp mai usoara. Exemplu: Vanzari pe regiune in functie de luna.
  • Pie charts: contin o singura serie de date. Grafic foarte util in ilustrarea relatiei dintre diferitele elemente si intregul. Exemplu: sumarizarea distributiei cheltuielilor.
  • Bar charts: scot in evidenta diferentele dintre elemente pe o perioada fixa de timp. Exemplu: progresul catre target pentru mai multi angajati.
  • Area charts: similare cu line charts, scot in evidenta mai mult dimensiunea valorilor pe langa variatia in timp. Fiindca zona dintre linie si scara este umpluta acest lucru face mai dificil compararea unui numar mai mare de valori. Exemple: variatia profitului in functie de luni.
  • XY (scatter) charts: utile pentru a arata corelarea dintre date, sunt genul de grafice pe care le-am facut si in scoala, nu am scapat de ele nici in Excel. Sunt utile pentru a arata corelarea dintre date definite prin 2 dimensiuni.
  • Radar: utile pentru compararea mai multor serii de date in functie de anumite categorii definite anterior. Exemplu: compararea candidatilor in functie de cele 5 criterii de evaluare definite anterior si evaluate numeric.

Mai sunt si alte tipuri de grafice pe care nu le-am abordat, trebuie sa recunosc ca pana acum nu le-am gasit rostul. Poate ma ajutati voi aici.

Tags: