Macro-uri in Excel: Introducere


Hai sa vorbim despre macro-uri, o facilitate in Excel despre care stim ca exista dar parca nu ne-am luat timp sa vedem cu ce se mananca mai exact. Imi propun ca in acest articol sa te ajut sa intelegi ce este un marco si sa vezi o situatie in care ar putea fi util.

Macro

Ce o fi oare un Macro?

Un Macro este de fapt un set de comenzi care poate fi executat la un simplu click. Stiu, nu ai inteles, incerc inca o data. Hai sa ne imaginam ca ai de facut anumite sarcini care se repeta si care urmeaza acelasi tipar. Un macro iti permite ca sa inregistrezi secventa de sarcini si apoi sa le executi pe toate la un singur click, intr-un mod “magic”.

Hai sa luam un exemplu

Ca sa intelegem si mai bine luam un exemplu, vedem in imaginea de mai jos ca mintea mea a copt un excel de 2 sheet-uri si as vrea ca sa iau datele din sheet-ul Form si sa am un Macro care sa le preia ca prin minune si sa le mute in sheet-ul Data.

Macro

Macro Enabled Workbook

Inainte sa incepem e important sa stim ca e indicat sa lucram in formatul de fisier Macro Enabled Workbook. Daca il salvam intr-un alt format e s-ar putea sa avem probleme.

Dar unde ai ascuns-o?

O prima problema de care ne lovim e ca nu gasim optiunea Macro in meniu, parca e ascunsa in mod intentionat. Ca sa o vedem trebuie sa activam tab-ul Developer din zona de optiuni, vezi imaginea de mai jos.

Macro

It’s showtime

Acum ca am inteles asta “hai sa intram in pita”, dupa cum spuneam, vreau ca informatiile din formularul din Sheet-ul Form sa fie copiate in tabelul din Data, dupa care sa stergem informatiile din formular.Incepem cu un click pe butonul de record macro, am facut un desen mai jos:

Macro Butonul magic de mai sus ne duce la un ecran unde “completam cerficatul de nastere pentru Macro”, ii dam un nume, un domiciliu si o descriere.

Macro

De acum incolo gata cu vorbaria, trecem la fapte pentru ca Excel inregistreaza si ia aminte. Ceea ce vrem noi sa facem se traduce in urmatoarele actiuni:

  • mergem in Data si inseram un rand nou in tabel
  • copiem pe rand fiecare din cele 3 valori
  • mergem inapoi in sheet-ul Form si stergem valorile pe care le-am copiat

Nu eram sigur daca ma credeti pe cuvant, de aceea am pus pe cineva sa ma filmeze. O sa vedeti in film ca am adaugat si un buton care sa ruleze Macro-ul.

Download

Daca vrei, poti sa descarci fisierul pe care am lucrat aici.

Tu ce zici?

Da-mi idei de alte situatii in care e util sa lucrezi cu Macro-uri in sectiunea de comentarii.