Home » Blog » Macro-uri in Excel: Introducere

Macro-uri in Excel: Introducere


Hai sa vorbim despre macro-uri, o facilitate in Excel despre care stim ca exista dar parca nu ne-am luat timp sa vedem cu ce se mananca mai exact. Imi propun ca in acest articol sa te ajut sa intelegi ce este un marco si sa vezi o situatie in care ar putea fi util.

Macro

Ce o fi oare un Macro?

Un Macro este de fapt un set de comenzi care poate fi executat la un simplu click. Stiu, nu ai inteles, incerc inca o data. Hai sa ne imaginam ca ai de facut anumite sarcini care se repeta si care urmeaza acelasi tipar. Un macro iti permite ca sa inregistrezi secventa de sarcini si apoi sa le executi pe toate la un singur click, intr-un mod “magic”.

Video

Trebuie doar sa ii dai play. 🙂Vrei sa inveti Macro / VBA?

Daca raspunsul este da, stii si tu ca e nevoie de mai mult decat un video de cateva minute. E nevoie de mai multe video-uri, si de mai multe minute. 🙂

Ca sa nu pierzi vreme cautand video-uri random, iti recomand Macro / VBA – urmatorul nivel in Excel, unul din cursurile mele online.

Un exemplu

Ca sa intelegem si mai bine luam un exemplu. Rulezi in fiecare saptamana un export dintr-o baza de date. De cele mai multe ori cu exporturile mai ai de lucru, mai stergi cateva randuri irelevante, mai faci un text to columns, etc.

Daca lucrezi pe acel export periodic, poate nu ar fi o idee rea sa inregistrezi un macro care sa faca toti pasii pentru tine.

Macro Enabled Workbook

Inainte sa incepem e important sa stim ca e indicat sa lucram in formatul de fisier Macro Enabled Workbook. Daca il salvam intr-un alt format e s-ar putea sa avem probleme.

Dar unde ai ascuns-o?

O prima problema de care ne lovim e ca nu gasim optiunea Macro in meniu foarte usor, parca e ascunsa in mod intentionat. Ca sa o vedem trebuie sa activam tab-ul Developer din zona de optiuni, vezi imaginea de mai jos.

Macro

It’s showtime

Acum ca am inteles asta “hai sa intram in pita”, dupa cum spuneam, vreau sa prelucram tabelul exportat. Asta inseamna sa stergem cateva randuri, sa facem un text to columns si o suma pe o coloana.

Incepem cu un click pe butonul de record macro, am facut un desen mai jos:

Macro Butonul magic de mai sus ne duce la un ecran unde “completam cerficatul de nastere pentru Macro”, ii dam un nume, un domiciliu si o descriere.

Macro

De acum incolo gata cu vorbaria, trecem la fapte pentru ca Excel inregistreaza si ia aminte. Ceea ce vrem noi sa facem se traduce in urmatoarele actiuni:

  • stergem randurile 1-3, 5
  • facem un text to columns pe coloana A
  • facem o suma pe coloanele A-C

Download

Daca vrei, poti sa descarci fisierul pe care am lucrat aici.

Tu ce zici?

Da-mi idei de alte situatii in care e util sa lucrezi cu Macro-uri in sectiunea de comentarii.