Home » Blog » 200 articole despre Excel, ce am invatat din asta

200 articole despre Excel, ce am invatat din asta


Ma pregateam sa scriu in dimineata asta despre functia indirect in Excel, cand mi-am dat seama ca … acesta e articolul cu numarul 200, pam pam.

Iau o pauza din articolele uzuale ca sa marchez momentul. Nu va fi (doar) un articol in care ma dau mare cu traficul de pe site, vreau sa iti spun si cateva lucruri pe care le-am invatat din experienta asta.

200 articole despre Excel

Din 2013

Excel Ninja Logo

Evident ca nu am scris cele 200 de articole in ultimele 2 saptamani, scriu pe acest site de la finalul lui 2013.

In stanga poti sa vezi primul logo, facut de mine, in aproximativ 10 minute. Da, stiu sunt un designer foarte talentat :).

Mi-am propus atunci sa ofer un suport de curs online pentru cei care participa la cursurile mele despre Excel. Nu am avut vreun obiectiv masurabil am zis ca incep sa scriu si vedem ce iese.

Daca vrei sa razi putin de mine, arunca un ochi peste primul articol. 🙂

2 articole / saptamana

In primul an am scris in medie 2 articole pe saptamana. Lucru destul de greu mai ales cand vedeam ca rezultatele in materie de trafic nu sunt spectaculoase. Dupa 5 luni aveam doar undeva la 1000 de vizitatori unici / luna pe site.

E drept ca in timp a mai crescut.

trafic excelninja.ro

Dupa aproximativ un an am redus frecventa articolelor la 1 pe saptamana. Desi ma asteptam ca asta sa se simta in Google Analytics, nu a fost cazul.

Newsletter

Nu stiam foarte multe despre zona de online, dar un lucru bun pe care l-am facut a fost ca am creat o lista de email inca de la inceput.

Si am trimis email-uri catre aceasta lista chiar si cand aveam 9 abonati. Din 9, 5 au deschis email-ul, rata de deschidere de 55%, au vrut sa imi dea un premiu cei de la MailChimp. 🙂

newsletter excelninja.ro

Cand scriu acest articol, am aproape 11.000 de abonati prin email.

Radu, cum ai ajuns la 10.000?

Ce imi place sa imi pun intrebari singur. 🙂

Daca vrei sa cresti o lista de email rapid, nu e de ajuns sa pui o casuta de abonare prin email undeva pe site. In felul asta te alegi cu 10-20 de abonati noi / luna si ajungi la 10.000 cam in 1000 de luni.

Fiindca acest site este despre Excel si de multe ori ofer gratuit diverse fisiere, era cumva la mintea cocosului ca ar trebui sa cer in schimb email-ul pentru asta.

Daca vrei ca oamenii sa se aboneze la o lista de email, trebuie sa le dai un motiv pentru asta. Un exemplu e modelul de incasari si plati. Doar acel fisier mi-a adus in mai putin de o luna peste 300 de abonati.

Guest posting

Un lucru pe care ti-l recomand si tie daca incepi un site nou este publicarea de articole pe alte site-uri mai populare. De exemplu, dupa ce am publicat acest articol pe 1cartepesaptamana.ro, traficul efectiv a explodat in acea zi.

A mai durat aproape un an ca sa ajung din nou la numarul de vizite, apropo, mersi Gabi.

Dar chiar daca un articol nu iti aduce milioane de vizite inapoi pe site, e clar ca strica in ceea ce tine de SEO.

Video

Pe canalul de YouTube cam pana la inceputul lui 2015 am pus doar video-uri fara sunet in care demonstram pas cu pas cateva lucruri. Din 2015 mi-am propus sa fac mai mult continut video, lumea imi tot cerea asta.

Adevarul e ca mi-a luat putin pana cand am reusit sa trec peste ideea ca vocea mea nu e chiar atat de groaznica pe cat cred eu.

statistici youtube

Da, stiu YouTube-ul nu e foarte profitabil pentru mine in momentul de fata. Din venitul de acolo imi iau cam 3-4 Eugenii / luna. Ce sa ii faci, asta e piata de advertising din Romania.

E drept ca toate view-urile de la toate video-urile sunt departe ca si popularitate de ultimul single al lui Adi Minune (de exemplu). Dar asta inseamna sa te adresezi unei nise.

Ce am invatat

Iti spuneam la inceputul articolului ca nu vreau doar sa ma laud cu statistici. Daca ma gandesc bine, nu cred ca numerele sunt atat de spectaculoase.

Uite care sunt lucrurile pe care le-am invatat:

E nevoie de timp

Daca incepi un site / blog nou eu zic sa gandesti in termen de ani si nu in zile / luni.

Consecventa e cea mai importanta

Oricat ar fi de bune ar fi primele 3 articole, daca nu e pe drum cel cu numarul 4, probabil ca nu vei ajunge nicaieri; cred ca frecventa depinde de nisa in care scrii dar cred ca nu trebuie sa fie mai rar de 1 articol pe saptamana.

Lipici

Daca oamenii doar intra pe site si apoi pleaca, e pacat. Ai vrea ca un numar cat mai mare de persoane ca inainte sa plece sa se aboneze prin email, sa te urmareasca pe Facebook sau YouTube.

In cazul meu, ma concentrez mai mult pe email si putin pe Facebook. Poate in cazul tau e diferit, ideea e sa stii ce vrei si sa iti construiesti site-ul in asa fel.

Nu e doar despre continut

Cred ca oamenii nu fac click cu site-uri reci, fara personalitate; daca ai un blog unde poza ta nu e de gasit niciunde si scrii email-uri de pe contact@siteulmeusec.ro, pierzi.

Cred ca oamenii nu vor doar sa ii inveti ceva, cred ca vor si sa stie cine esti.

Apropo, eu sunt Radu 🙂

Tonul conteaza

Multe persoane spun ca apreciaza faptul ca scriu simplu, direct, la obiect cu o anumita doza de umor. Partea cu umorul nu imi iese intotdeauna, dar incerc.

Cred ca e important ca pe online sa adopti un ton mai degajat si sa nu incerci sa iti dai mai multa importanta decat e cazul.

Continut scanabil

Suntem ocupati si vrem sa ajungem rapid la partea care ne intereseaza dintr-un articol. Pune titluri, sparge paragrafele, foloseste propozitii scurte.

Nu scrie pentru Google, si totusi

E clar ca nimeni nu vrea sa citeasca articole scrie pentru Google. Totusi eu nu pot ignora faptul ca 70% din trafic vine de acolo.

De asta am invatat ca e important ca dupa ce scriu un articol sa nu uit sa il optimizez putin si pentru Gugal.

E bine sa ai continut Evergreen

Eu m-am concentrat pe continut care nu se invecheste in timp, zis si „Evergreen” motiv pentru care cel mai popular articol e unul scris la finalul lui 2014.

Vreau sa iti ofer ceva

Daca ma urmaresti de mai multa vreme, ma bucur pentru asta si iti multumesc, ar fi fost destul de nasol ca sa vorbesc singur. 🙂

Ca sa marchez momentul vreau sa iti ofer ceva, o reducere la cursul meu despre Excel online, MS Excel – Ghid Practic de Supravietuire. Poti profita de reducere cu acest link, sau click pe imaginea de mai jos.

MS Excel - ghid practic de supravietuitre

Ce ai invatat aici?

Daca nu e prima data cand dai pe aici, spune-mi in zona de comentarii care este un lucru pe care l-ai invatat pe acest site. Sa speram ca primesc macar un comentariu. 🙂

Cam atat, te salutam, Eu, Teodora si Vlad.

Teo, Radu, Vladut


Ai invatat ceva nou?


Etichete:

3 comentarii la „200 articole despre Excel, ce am invatat din asta”

  1. Scormonind prin articole si testant m-am imprietenit cu pivotable, vlookup si am devenit curioasa …ce fac celelte butoate din excel 😀 (cele pe care le ignoram cu succes)
    M-a ajutat mult ca au fost atasate fisiere pe care am putut exersa.
    Merci.

    p.s excelenta poza!

Tu ce parere ai?