Home » Blog » 5 Utilizari pentru formatare conditionala in Excel

5 Utilizari pentru formatare conditionala in Excel


Am folosit si eu optiunea de search de pe acest site si am vazut ca nu am scris nici un articol despre formatare conditionala. Nu stiu cum am reusit sa fac aceasta gresala capitala, incerc totusi sa remediez.

Formatare conditionala

Nu cred ca formatarea conditionala e ‘operatie pe creier’, de asta nu o sa va spun unde sa dati click. Mai degraba vreau sa va dau cateva idei, 5 mai exact, despre cum puteti folosi aceasta facilitate.

1. Validare

Daca nu iti place sa folosesti data validation, formatarea conditionala iti ofera o alternativa buna. Hai sa spunem ca pe o anumita coloana vrei sa te asiguri ca toate valorile sunt numere intre 1 si 100, in caz contrar vrei respectivele celule sa devina rosii (de nervi :)).

Faci in felul urmator: selectezi coloana, mergi la conditional formatting, highlight cells rules, more rules si faci setarile din ‘tabloul’ de mai jos.

Formatare conditionala

2. Duplicate

Depistarea duplicatelor in Excel se face cel mai usor prin formatare conditionala, 3 click-uri si ai rezolvat problema.

Formatare conditionala

3. Reprezentare grafica a numerelor

Stim ca reactionam mult mai bine la imagini, e mult mai usor sa depistam extremele atunci cand vedem numerele sub forma de „Data Bars”, ca in imaginea de mai jos.

Formatare conditionala

4. Evidentiere extreme

Hai sa zicem ca am un tabel cu multe valori numerice, poate cu media notelor tuturor elevilor din clasa. Poate ca as vrea sa evidentiez primii 3 elevi si ultimii 5. Avem optiunea de „top/bottom rules” cu dedicatie pentru asta.

Formatare conditionala

5. Evidentiere trend-uri

Cuvantul trend e foarte trendy nu e asa? Se da una bucata tabel de incasari lunare care arata cam asa:

Formatare conditionala

Folosind formatarea conditionala de tip icon set putem sa il facem sa arate asa:

Formatare conditionala

Dar cum?

Nu am dat foarte multe detalii despre modul in care puteti folosi optiunile prezentate mai sus pentru ca sunt atat de intuitive incat nu merita foarte multe explicatii. Va recomand sa folositi cu incredere click-ul din stanga si sa vedeti ce iese.

Tu ce zici?

Vreau sa vad si parerea ta, pentru ce mai putem folosi formatare conditionala in Excel? Da-ti cu parerea in sectiunea de comentarii.


Ai invatat ceva nou?

Buy Me A Coffee

Etichete:

Un comentariu la „5 Utilizari pentru formatare conditionala in Excel”

  1. Pingback: Cum sa inveti Excel - 20 pasi | excelninja.ro

Tu ce parere ai?