Aplicatii vs. modele in Excel


Tot mai multe firme se gandesc la aplicatii interne care sa inlocuiasca modelele dezvoltate in Excel pe care le folosesc de ceva timp. De multe ori ne gandim la Excel vs. aplicatii, in acest articol vreau sa vorbesc putin despre asta.

Aplicatii vs excel copy

Dupa ce am inceput acest site m-am bucurat sa fiu solicitat pentru diverse mini-proiecte in care ideea generala era:

Radu am auzit ca te pricepi la Excel, avem nevoie sa ne faci un Excel care ….

Si aici pot fi mai multe exemple, CRM-uri, aplicatii de bonusare, etc. Vreau sa va vorbesc in acest articol despre cum se raporteaza modelele dezvoltate in Excel si Google Sheets la aplicatii online specializate.Fisiere Excel si aplicatii

Desi mie imi place Excel-ul si cred ca poate sa faca multe lucruri interesante, sunt in acelasi timp convins sa o aplicatie online e mult mai buna din urmatoarele puncte de vedere:

  • Acces: intr-o aplicatie online avem acces de oriunde
  • Mobile: o aplicatie online poate fi facuta accesibila si de pe telefoane si tablete
  • Securitate si backup: daca se strica acel fisier Excel ce facem?
  • + altele care iti vin si tie in minte acum

Problema cu aplicatiile online interne

Toate bune si frumoase, exista totusi o buba. Dezvoltarea unei aplicatii interne poate fi o mare bataie de cap pentru orice companie. Ai nevoie de expertiza pe care in general nu o ai in companie, programatori, manageri de proiect etc.

Pe langa asta, oamenii care lucreaza in jurul meu in general nu au timp sa preia lucruri noi. Cine isi va asuma un proiect dintre oamenii de baza care sunt oricum ocupati?

Ce sa mai spunem de costurile pe care le putem avea …

De fapt problema e

Probabil cea mai importanta problema in dezvoltarea acestor aplicatii este ca nu stim de fapt de vrem. O luam la dreapta, ne razgandim, mergem la stanga, si uite asa bugetul estimat se epuizeaza.

Spunem ca managerul de proiect e de vina, sau programatorul, probabil ca problema reala e ca nu stim exact cum ar trebui sa arate rezultatul final.

Valoarea pe care o aduce MS Excel

Modele dezvoltate in Excel si Google Sheets ne pot ajuta sa ne definim mai clar procesele si sa facem modificari, fara a avea nevoie de un developer pentru asta. E de ajuns sa ai un ninja in Excel in birou.

Dealungul timpului am incercat sa dezvolt CRM-uri, programe de gestiune, etc. E clar ca rezultatul a ce am facut eu e inferior daca facem comparatia cu aplicatii specializate. Nu am cum sa ma pun cu companii care au echipe intregi care dezvolta un produs.

In acelasi timp, ce am mai pus aici e mult mai usor de costomizat si adaptat pentru nevoile tale specifice.

In concluzie

Cred ca orice companie are nevoie, pe masura ce isi defineste procesele, de modele in Excel care sa faca lucrurile sa functioneze. Cred in acelasi timp ca dupa o vreme in care lucrurile se mai asaza, companiile pot incepe sa se gandeasca la aplicatii care sa duca la un alt nivel procesele pe care le au.

Acestea fiind spuse

Vreau ca in continuare sa dezvolt diferite modele si template-uri in Excel care sa te ajute in munca pe care o faci. Te invit in sectiunea de comentarii de mai jos sa imi spui daca ai vreo idee de mici aplicatii pe care le putem dezvolta in Excel.