Atentionare in functie de data in Excel


Am luat globul meu de cristal si am inceput sa scanez intrebarile pe care le au oamenii despre Excel. A fost nevoie sa imi cumpar un glob de cristal pentru ca atunci cand v-am intrebat despre ce sa mai scriu, s-a cam lasat linistea. Hocus pocus:

Radu am o lista cu alimente in care tin alimentele si data expirarii. As vrea sa fac cumva ca sa ma atentioneze Excel-ul cand mai sunt 30 zile si 15 zile pana la data expirarii

Exemplul nostru

Globul mi-a dat si o imagine cu tabelul in care tinem datele referitor la expirarea produselor.

Alimente 2

Ce vrem de fapt

Vrem ca atunci cand mai sunt mai putin de 15 zile pana la expirarea unui aliment celula din coloana data sa se faca rosie. Pe langa asta, cand sunt intre 15 si 30 de zile sa se faca galbena.Inainte sa vezi rezolvarea mea ia-ti 17 secunde si gandeste-te tu cum ai proceda.

Rezolvare – Rosu

E clar ca vom folosi formatare conditionala, nu cred ca vrem sa angajam o persoana full time care doar sa coloreze celule dupa ce compara data. Vom folosi formatarea conditionala, highlight cells rules / less than si between.

Alimente 6

Pentru ca nu vrem sa modificam in fiecare zi formatarea conditionala, vom folosi o formula care stie automat in ce data ne aflam.

Alimente 4Formatam datele care sunt mai mici decat data de azi + 15. Formula TODAY() returneaza, ai ghicit, data de azi. Da, poti sa aduni o data cu un numar, rezultatul este ca se aduna un numar de zile.

Rezolvare – Galben

Acum ajungem la a doua parte, vrem ca sa coloram cu galben orice celula care mai are intre 15 si 30 zile pana la expirare. De aceasta data conditia este putin diferita, nu ne uitam doar la valori mai mici, ne uitam la valori intr-un anumit interval.

Alimente 5

Rezultatul final

Si avem rezultatul final, tineti cont ca azi, ziua in care scriu acest articol e 22 Septembrie 2014.

Alimente 6

Download

Aici gasesti fisierul folosit de mine.

In incheiere

Eu v-am dat un exemplu in care urmarim data de expirare a anumitor produse. Nu trebuie sa ne oprim doar la acest exemplu, fiindca voi aveti mult mai multe idei decat mine, hai sa vedem in ce alte cazuri mai putem aplica ceea ce am descris eu mai sus. Lasa un comment mai jos.