Cand nu as folosi Excel – 5 situatii


Da, ai vazut bine, titlul articolului e: cand nu as folosi Excel. Am pus si o imgine, ca sa fiu sigur. 🙂

Cand nu as folosi Excel

Dar Radu, nu tu ne spuneai ca ar trebui sa folosim Excel si ca e cea mai tare chestie inventata dupa periuta de dinti?, ce e cu tine, te-ai razgandit?

Sa stiti ca anul nou nu m-a intors impotriva Excel-ului. Site-ul inca se numeste excelninja.ro si nu saingropamexcelul.ro. Acestea fiind spuse, am vazut multe persoane care folosesc aceasta unealta si pentru lucruri pentru care nu a fost proiectata.

Putem sa luam o analogie, daca aveo destula indemanare si creativitate putem la o adica sa folosim mouse-ul de la calculator si pentru a bate snitele, doar ca va fi putin mai dificil.Cam asa e si cu Excel-ul e foarte bun la anumite lucruri, iar la altele, avem variante mai bune. Am facut eu o lista de 5, din partea casei, va las pe voi sa completati lista.

1. Cand vreau sa iau notite

Cand spun notite nu ma refer la 7 cuvinte in 3 celule, ma refer la paragrafe intregi. Daca ai facut asta, probabil ca ai observat ca si mine ca e destul de greoi, esti limitat in formatarea textului, iar daca nu ai aflat taina ascunsa a ALT+ENTER, nasol din nou.

Cand eram student intr-o asociatie de studenti am incercat sa fac o chiar si oferta de vanzari in Excel. Dupa ce am vazut ca arata diferit in fiecare varianta de Excel, am zis ca o las balta.

Va recomand in schimb (asta te va soca) – Word, iar pentru notite mai informale Evernote.

2. Cand vreau sa mapez procese

Poate ca ai primit ordin de la “imparatie” ca sa faci o schita a procesului de taiere a frunzelor la caini din firma. Asta e, cateodata mai e nevoie sa facem si din astea.

Poti face diagrame in Excel, poti bate snitele si cu hard-ul extern. Daca tot ai piratat MS Excel, poti sa piratezi si MS Visio, unde poti face diagrame super “jmechere”.

O alternativa pentru cei cu o constiinta mai buna sta in Google Drawings, acolo mi-am facut eu schita meselor pentru nunta, ce vremuri, ce tineri eram. 🙂

3. Cand vreau sa gestionez task-uri

Excel face o treaba destul de buna in sensul asta, mai ales daca folosim tabele. Totusi, e cam dificil sa iti setezi “reminders” in Excel sau sa fii notificat prin email cand cineva ti-a alocat vreun task.

Aici putem avea ca si alternative Todoist, Wunderlist, poate chiar si Trello. Oricum e clar ca nu ducem lipsa de aplicatii web pentru gestionarea task-urilor.

4. La rapoarte care se schimba in permanenta

Cunosc companii in care de fiecare data cand o informatie se modifica intr-un raport, acesta este retrimis la toata lumea. Si in acest fel ajungem sa avem vreo 7-8 email-uri pe zi cu acelasi document. Suna bine, nu?

E clar ca Google Sheets ofera o alternativa mult mai buna, chiar si Microsoft s-a prins de asta si ofera colaborare online real time prin Office 365.

5. Pentru planificarea intalnirilor

Mai citesc blog-uri despre Excel din afara. Un lucru pe care il vedeam in multe locuri erau calendarele pe noul an realizate in Excel. Care e rostul? cine isi face planificarea intalnirilor in Excel?

Vad calendarele utile atunci cand vreau sa le printez si sa le lipesc pe perete, ca sa stie lumea cat mai este pana la concediu.

Totusi, in ceea ce priveste planificarea intalnirilor, e clar ca aplicatiile de tip calendar sunt mult mai utile.

In incheiere

Folosesc MS Excel cu mare placere si fac multe lucruri acolo. Am vrut prin acest articol sa scot in evidenta ca nu este un “medicament universal” pentru toate lucrurile pe care le facem.

Pe de alta parte, Excel poate sa ne ajute sa facem multe lucruri, asta daca stim ce butoane sa apasam. De asta am si lansat acest blog si de asta tin si cursuri de Excel.

Tu ce parere ai?

In ce alte situatii nu ai recomanda sa folosim Excel? spune-mi in sectiunea de comentarii.