Home » Blog » Ce se intampla cand apas F4 in Excel

Ce se intampla cand apas F4 in Excel


Un lucru pe care probabil il folosesti in Excel e multiplicarea formulelor. In acest articol vom incerca sa deslusim taina dupa care Excel ne multiplica formulele atunci cand tragem in jos de coltul din dreapta jos a unei celule (vezi imaginea de mai jos).

Referinte absolute si relative Excel

Luam imaginea de mai sus ca si exemplu. Avem 2 coloane asupra carora vrem sa facem urmatoarele operatii:

  • A+B
  • A+B2 (adaugam la coloana A valoarea din B2)
  • A2+B  (adaugam la coloana B valoarea din A2)
  • A2+B2 (facem suma dintre A2 si B2 pe toata coloana)

A+B

Referinte absolute si relative Excel

Dupa ce scriem pe prima coloana formula foarte complicata A2+B2, dupa ce multiplicam formula vom vedea ca formulele din tabel arata ca si in imaginea alaturata.Probabil ca acest scenariu e cel mai comun dar si cel mai facil.

A+B2

Aici lucrurile se complica putin, nu putem proceda ca si in cazul anterior. Vrem cumva ca atunci cand multiplicam formula B2 sa ramana “inghetat” . Cum facem asta?

Foarte buna intrebarea, raspunsul e unul simplu, tasta F4. Adica? Hai sa luam de exemplu, vedeti formula de mai jos:

=A2+B2

Daca vrem sa “inghetam” B2 tot ce trebuie sa facem e ca dupa ce scriem formula sa selectam B2 din formula si sa apasam F4. Dupa ce facem asta formula va arata in felul urmator:

=A2+$B$2

Dupa ce am apasat F4 vedem ca Excel a adaugat semnul $ in fata lui B si a lui 2.

A2+B

Similar cu situatia de mai sus, numai ca de data asta selectam A2 atunci cand scriem formula si apasam F4 si formula va arata in felul urmator:

=$A$2+B2

A2+B2

In aceasta ultima situatie atunci cand scriem formula selectam atat A2 cat si B2 si apasam F4, formula va arata asa:

=$A$2+$B$2

Taina dolarului 🙂

Eu v-am aratat in exemplul de mai sus un singur mod de a insera simbolul $ in formula. Sunt de fapt 4 moduri in care putem folosi intr-o formula:

  1. A1 – fara vreun simbol $: atunci cand multiplicam in jos formula creste valoarea numerica (A2,A3,..), cand multiplicam in dreapta creste valoarea literei (B1,C1,…)
  2. $A1 – cand multiplicam formula in jos, pe coloana, valoarea numerica creste, cand multiplicam in dreapta nu se intampla nimic pentru ca am pus $ langa A
  3. A$1 – cand multiplicam formula in jos, pe coloana, nu se intampla nimic pentru ca am pus $ langa numar; daca multiplicam in dreapta creste valoarea literei (B1,C1, …)
  4. $A$1 – fie ca multiplicam in jos pe coloana, fie ca multiplicam in dreapta, pentru ca am pus $ atat in fata lui A cat si in fata lui 1 formula ramane neschimbata

In concluzie

Atunci cand facem referinta la o celula o scriem in felul urmator: A1. Atunci cand adaugam semnul $ in stanga literei sau cifrei, asta face ca acel lucru sa ramana fix atunci cand multiplicam formula.

Download

Aici poti descarca modelul pe care am lucrat si eu.

[alert]Vrei sa afli mai multe despre functii in Excel?

Am un eBook pentru tine, afla mai multe aici.[/alert]Tags: