Cum sa cresti viteza site-ului / blog-ului tau


In ultimele luni a inceput sa ma preocupe mai mult viteza acestui site. Nu imi plac site-urile care se incarca greu si presupun ca nici tie.

Nu stiu daca ai observat dar in ultimele zile, impreuna cu o firma de web design, am crescut cu 50% viteza excelninja.ro. In acest articol vreau sa iti spun mai multe despre ce am facut exact, poate te ajuta si la blog-ul tau.

creste viteza site

Reclame

Un lucru pe care l-am facut in urma cu mai multe saptamani a fost sa renunt la reclame. La traficul pe care il am pe acest site (400 – 500 vizite pe zi) venitul din reclame e nesemnificativ. Pe langa asta reclamele iti ingreuneaza site-ul, asa ca jos cu ele.Aici m-am blocat

Dupa ce am scos reclamele m-am cam blocat, nu stiam ce sa fac mai departe. Din fericire am primit un email de la Thecon, firma de web design din Galati. Mi-au spus ca au acum o campanie prin care vor sa imi ofere cateva ore de consultanta gratuita in web design, SEO, etc.

Evident ca am fost interesat, mai ales ca voiam sa vad cum pot imbunatati viteza site-ului.

Analiza

Am primit de la ei un raport cu timpii de incarcare si am constatat cu uimire ca site-ul meu se incarca total in … 12 secunde. 🙁

Treaba asta cu viteza are si o componenta de SEO, Google trimite oamenii catre site-uri care se incarca rapid, si nu in 12 secunde …

Mama lor de plugin-uri

Problema principala era cauzata de plugin-urile mele de social media. Ca doar cum sa nu punem butoane de like and share peste tot. Tare ne place Facebook, eu aveam 3 plugin-uri active pe homepage:

  • In partea stanga unul care imi arata cat de share-uita a fost pagina (SumoMe)
  • Un popup care aparea dupa cateva secunde si iti sugera sa dai un like (Page promoter lightbox)
  • Un embed al paginii de Facebook

Astea 3 imi incetineau serios site-ul, dintre ele SumoMe, plugin-ul de social share era campion la incetineala.

Jos cu ele

Dupa ce le-am scos timpul de incarcare a paginii a scazut la 6 secunde, adica la jumatate.

Pe langa asta

Cei de la Thecon au facut si alte optimizari care tin de optimizarea dimensiunii fisierelor si a imaginilor. Mi-au facut si putin SEO, chiar daca nu le-am cerut asta.

Rezultate

  • Am redus timpul de incarcare la jumatate, de la 12 la 6
  • La google page speed insights am crescut rating-ul optinut pe desktop de la 81 la 85 iar pe mobile de la 66 la 71

In concluzie

Daca ai un site / blog cred ca e important sa te preocupe viteza, atat pentru experienta vizitatorilor cat si pentru SEO. Google trimite trafic catre pagini care se incarca rapid.

Reclamele iti reduc viteza site-ului e de vazut daca merita sa le pastrezi. In cazul meu am constatat ca optin mai mult vanzand 2 produse / luna decat toate click-urile pe reclame.

Avem o oferta atat de buna de plugin-uri incat de multe ori ne cam ia valul. Cam exageram cu ele, mai ales in ceea ce tine de social media. Pana la urma articolele ajung sa fie share-uite pentru ca sunt utile, nu pentru ca pui butoane de share langa ele.

Daca ai un blog eu zic sa profiti si tu de campania celor de la Thecon, decat sa iti prinzi urechile prin wordpress, mai bine sa scrii in timpul asta articole de calitate si sa lasi partea tehnica la altii.

PS: stiu ca acest articol nu a fost tocmai despre Excel, stai linistit ca urmatorul va fi 🙂