Cum evaluezi cunostintele despre Excel la un interviu


Chiar asa, cum evaluezi cunostintele de Excel la un interviu, fara sa ai in fata vreun laptop ca sa poti pune persoana la treaba. Poate ca ai un job unde doar un Ninja in Excel ar putea face fata.

Interviu Excel

5 intrebari

Stiu ca tu ai vrea un glob de cristal sau un excelmetru in care sa sufli ca si in fiola si care sa iti dea un rezultat.

Cum inca niciuna din cele de mai sus inca nu da rezultate, vreau sa iti ofer 5 intrebari pe care poti sa le pui si modul in care sa deslusesti raspunsurile.Nu cred ca e nevoie sau indicat chiar sa le pui in ordinea de mai jos, poate sa alegi una sau 2. La un interviu probabil ca vrei sa evaluezi si altceva, nu?

1. Esti prieten cu Excel-ul? cum te evaluezi?

O prima varianta e pur si simplu sa intrebi candidatul cum se evalueaza ca si cunostinte de Excel. Raspunsurile pe care le poti primi variaza de la “ce e ala” la “destul de bine”, destul de generale de altfel.

Important e sa mergem mai departe si sa vedem ce inseamna pentru o persoana “destul de bine” sa intram in lucruri mai concrete. In felul asta putem sa incadram o persoana intr-in nivel:

  • Nivel de baza: liste si tabele simple, fara grafice si alte nebunii, functii de baza
  • Intermediar: tabele, grafice nu foarte complexe, Pivot tables, functii mai complexe
  • Avansat: toate de mai sus, import de date, grafice combo, functii conditionale, etc.

2. La ce folosesti Excel in mod obisnuit?

Cu intrebarea asta vrei sa vezi daca o persoana lucreaza pe modele dezvoltate de altii, sau prin ceea ce face dezvolta propriile modele.

E clar ca cineva care foloseste Excel pentru a rezolva probleme complexe, poate de analiza a datelor e mai ninja decat cineva care introduce date intr-un tabel creat de altii.

3. Cat de des lucrezi in Excel?

Un alt indicator e dat si de timpul efectiv petrecut in tara Excel-ului. E clar ca o persoana care lucreaza zilnic in Excel ar trebui sa aiba un nivel mai ridicat decat cineva care foloseste aplicatia odata la 6 luni.

Asta nu inseamna ca cineva care lucreaza zilnic e avansat, cine lucreaza saptamanal e intermediar si cine o data la 6 luni e la nivel de baza.

Si aici trebuie vazut exact ce face acea persoana in Excel. Nu e acelasi lucru sa scrii zilnic un numar intr-un tabel sau sa faci rapoarte din mai multe surse de date.

4. Care e mai complexa chestie pe care ai facut-o in Excel?

Folosesc des intrebarea asta la interviu pentru ca imi permite sa aflu rapid cateva indicii importante despre ceea ce stie o persoana.

Daca acel lucru e un tabel in care am reusit sa fac suma pe o coloana, cred ca esti de acord cu mine ca vorbim despre un incepator.

Daca in schimb cel mai complex lucru este o mini-aplicatie care face cartofi prajiti cu omleta langa, gestioneaza salariile si pontajul din companie, vorbim de un alt nivel.

5. La cine apelezi dintre colegi cand ai nevoie de ajutor?

Asta e oarecum o intrebare capcana. Un candidat smecher ar raspunde aici ca nimeni, colegii apeleaza la el pentru asistenta. 🙂

Alte raspunsuri interesante ar fi: caut pe Google / YouTube, cursuri pe Udemy sau cautare pe excelninja.ro.

Nu as vrea sa imi spui ca intrebi un coleg, asta imi spune ca nu esti cel mai ninja din birou.

Randul tau

Tu cum ai evalua cat de ninja in Excel este persoana din fata ta? Sunt sigur ca ai multe pareri, as fi curios sa le aflu, mai jos te asteapta zona de comentarii.