Curs de Excel – 6 zile si 18 ore, ce am invatat


Acest articol e unul diferit, daca in majoritatea articolelor iti arat cum sa faci anumite lucruri in Excel, de data asta vreau sa impartasesc cu tine 6 lucruri pe care le-am invatat in ultimele saptamani livrand un curs de Excel pentru o companie din Oradea.

Este vorba de un curs care s-a intins pe parcursul a 6 ore pentru fiecare din cele 3 grupe, timp impartit in 2 intalniri de cate 3 ore. Continutul a fost diferit pentru fiecare grupa: Nivel intermediar, Analiza datelor si AppBuilder.

Excel_2013_logo

1. Durata si structura

Faptul ca am avut calupuri de cate 3 ore, cu o pauza dupa 90 min, a fost un lucru bun. Excel e o “mancare grea” care te oboseste atunci cand esti la masa. Oamenii au nevoie de pauze.Pe langa oboseala, e si vorba despre eficienta cursului. Faptul ca bombardam cursantii cu informatie timp de 8 ore / zi nu garanteaza ca ei vor si ramane cu ceva. Cred ca oamenii raman cu mai multe dupa 2 sesiuni de 3 ore decat dupa una de 6 ore.

2. E nevoie de o poveste

Click aici si click acolo, mergeti in tab-ul asta, faceti asta, insert, delete … daca un curs de Excel inseamna doar asta, poate fi groaznic de plictisitor. Un curs plictisitor = un curs ineficient.

Pentru majoritatea oamenilor Excel nu e neaparat definitia divertismentului, avem nevoie de ceva care sa faca lucrurile mai interesante. Solutia nu e sa aratam cum functioneaza anumite facilitati in Excel si sa rezolvam probleme cat mai apropiate de cele cu care se confrunta ei. Mai mult decat atat, sa creem o poveste prin exemplele si situatiile prin care trecem.

3. Gruparea in functie de nivel e importanta

Pentru urmatoarele cursuri un lucru pe care ma voi concentra mai mult e impartirea oamenilor pe grupe in functie de nivelul lor. Acest lucru e foarte important dintr-un motiv simplu, ca si formator e teribil de greu sa “pastoresti” o turma de cursanti in care unii dintre ei au motor de Dacie si altii de Ferrari, adica unii sunt inca la inceput si au nevoie de extra explicatii si altii care au inteles din prima si te asteapta sa mergi mai departe.

4. Atmosfera e importanta

Personal nu imi plac cursurile super formale in care suntem plictisitor de politicosi. Daca oamenii se simt bine si nu trec prin curs ca si printr-o extractie de masea, din punctul meu de vedere asta nu poate sa fie decat un lucru bun.

5. Sala de curs e doar un mod de invatare

Sa duci oamenii in sala de curs e doar o modalitate de a ii ajuta sa invete. Dupa cursul propriu zis apar intrebari, probleme de care ne lovim si avem nevoie de sprijin. Un motiv pentru care am creat acest site a fost si ca sa le ofer cursantilor un suport scris care creste in timp si de unde pot lua informatii si idei despre Excel.

eBook-ul pe care l-am lansat si cursul online vin ca sa completeze informatia de pe site.

6. Poti invata multe de la cursanti

Nu stiu voi cum sunteti dar eu cateodata am sunt tentat sa cred ca eu am inventat gaura de la macaroana atunci cand vine vorba de Excel. Ma bucur cand mi se reaminteste ca pot invata multe de la altii. Cred ca un curs nu inseamna transfer unilateral al informatiei de la trainer la cursanti, inseamna mai departe crearea unui mediu de invatare.

Cred ca e bine ca dupa orice faci sa iti iei putin timp sa vezi ce poti invata. Sper sa reusesc sa imi pun timp deoparte sa scriu si despre alte cursuri care probabil vor urma.