Elimina duplicate in Excel


Dupa ce am trimis ultimul email catre toti cei care sunteti abonati la newsletter m-am bucurat sa primesc reply-uri. Si ca sa stiti ca eu chiar citesc email-urile scriu acest articol ca sa raspund la o intrebare:

Radu, cum pot sa elimin valori duplicate fara munca de chinez?

Inainte sa raspund la intrebare hai sa punem lucrurile in context. Sa zicem ca avem un tabel cu 10.000 de randuri cu persoanele care au promis sa memoreze toate articolele excelninja si sa le share-uiasca pe Facebook de 3 ori pe zi. Capul de tabel arata in felul urmator:

Eliminare duplicate excelAparatul meu nu are destui megapixeli ca sa surprinda tot tabelul.La acest tabel s-au tot alaturat oameni, exista o probabilitate destul de mare ca anumite persoane sa fie trecute de mai multe ori. Vrem sa ne asiguram ca oamenii apar o singura data, totusi tinem cont si de faptul ca putem avea 2 persoane cu acelasi lume, lucru care se poate intampla daca te cheama Radu Popa si pe tine.

Situatia concreta

Ca tot am cazut in panta narcisismului va prezint tabelul de mai jos. Puteti vedea ca Radu Popa din Bihor apare de  3 ori si cel din Tulcea apare o singura data. Vrem sa scapam de 2 Radu Popa din Bihor dar nu si de cel din Tulcea.

Eliminare duplicate excel

Solutia

Cand am primit intrebarea ma gandeam la formule, macro-uri, avioane. Dar apoi am vazut ca exista o functie Excel exact pentru asta, remove duplicates, o gasesti in tab-ul data.

Eliminare duplicate excel

Dupa ce am dat click pe “butonul magic” ma intreaba pe care dintre coloane sa faca verificarea. Daca le selectez pe toate o sa stearga doar randurie in care toate 4 coloane coincid, daca selectez doar 1 va sterge toate randurile in care doar 1 coloana coincide.

Eliminare duplicate excelIn cazul nostru, daca dau ok la imaginea de mai sus ajung la rezultatul pe care il voiam.

Eliminare duplicate excel

Declar deschisa vanatoarea valorilor duplicate in Excel in Romania :).

PS: aceasta functie din cate stiu eu e disponibila la versiunile de Excel mai noi de 2007.