Quick tip: cum pot sa scap de formule


La cursurile de Excel pe care le livrez de multe ori pun urmatoarea intrebare:

Avem un tabel in care pe unele coloane avem diferite formule; cum am putea oare sa eliminam aceste formule? poate vrem sa dam mai departe catre altcineva doar informatiile.

In acest scurt articol vreau sa va dau un raspuns la aceasta intrebare, hai totusi sa luam un exemplu sa ne fie mai clar.

Exemplu

Un exemplu foarte bun pentru noi am gasit intr-un articol putin mai vechi despre VLOOKUP. Dupa cum puteti vedea mai jos, avem 2 tabele, valoarea din coloana de comenzi din primul tabelul 1 se ia automat din tabelul 2 folosind VLOOKUP. Elimina formule Excel 1Daca as sterge sau muta tabelul 2, coloana de comenzi din tabelul 1 ar arata erori intr-o veselie din cauza formulei VLOOKUP. Cum vrem sa trimitem doar Tabelul 1 mai departe catre un coleg, e nevoie sa eliminam formulele din coloana Comenzi.

Solutie

Radu, e simplu, scriem pur si simplu peste formule.

Nu, nu vom scrie peste formule, suntem aproape totusi. Copiem coloana Comenzi si ii dam paste peste ea insasi, dupa care selectam sa pastreze doar valorile.

1. Copy

Elimina formule Excel 22. Dau PASTE peste ce am copiat si aleg sa pastreze doar valorile

Voi observa ca ne apar cateva optiuni de copiere sub forma unei mici iconite. Nu am reusit sa o prind in print screen-ul de mai jos pentru ca e mai sfioasa si nu ii plac pozele

Elimina formule Excel 3Alternativa: PASTE Special

Daca nu aveti incredere in iconite care apar atunci cand dati paste, aveti si optiunea de PASTE SPECIAL pe care o gasiti in tab-ul Home in partea stanga. Dupa un click pe aceasta optiune vom vedea fereastra de mai jos.

Nu este extrem de greu sa ne dam seama ce optiune sa selectam.

Elimina formule Excel 4Cam atat pentru astazi pentru ca ploua afara.