Home » Blog » Excel pentru Mac – trusa de prim ajutor

Excel pentru Mac – trusa de prim ajutor


Ma bucur sa am sansa sa public primul articol care nu e scris de mine. Sper sa nu fie ultimul, daca esti pasionat de Excel scrie si tu. Mersi Mariana ca ti-ai luat timp sa ne inveti tainele Excel pentru mac.

Daca esti utilizator de Mac si, din proprie initiativa sau fortat de imprejurari, te vezi in fata provocarii de a utiliza aplicatia Excel din suita Office, trebuie sa citesti acest articol. Daca esti fost-utilizator de PC, nou-‘convertit’ la Mac, si esti nevoit sa utilizezi Excelul, cu atat mai mult.

Excel pentru Mac

Tranzitia de la un sistem la altul poate fi o experienta foarte frustranta, chiar si (sau mai ales) pentru cei care se descurcau chiar binisor inainte: stii ce ai vrea sa faci dar nu te mai ajuta tastele. Vorbesc din proprie experienta, ca utilizator (credeam eu) intermediar spre avansat de Excel, si care m-am trezit complet dezarmata in fata noului program. Ce am facut? Am cautat o lista ca cea prezentata mai jos, nu cumva sa ‘stric’ ceva 🙂

Nu vom dezbate aici ratiunea pentru care ai alege Excel si nu alte aplicatii de acest fel pentru Mac (cum ar fi Numbers) ci vom trece direct la treaba. Iata deci o lista cu principalele comenzi rapide pe care le poti utiliza in Excel pentru Mac:

Navigare in document

Comanda Actiune
Cmd + Sageti Deplasare pe orizontala sau verticala in spatiul de lucru, intre blocuri de continut similar (text vs spatiu liber).
Alt + Sageti stanga/dreapta Navigare intre spatii de lucru (worksheets) diferite din cadrul aceluiasi document
Fn + Sageti sus/jos Navigare pagina cu pagina (pe verticala) in spatiul de lucru activ
Fn + Ctrl + Sageata stanga Navigare la celula A1
Fn + Ctrl + Sageata dreapta Navigare la ultima celula utilizata in spatiul de lucru

Selectare celule

Comanda Actiune
Shift + Sageti Selectare celule pe distanta de o celula, in sensul sagetii
Shift + Cmd + Sageti Selectare pe orizontala sau verticala in spatiul de lucru, intre blocuri de continut similar (text vs spatiu liber)
Shift + Spatiu Selecteaza intregul rand
Ctrl + Spatiu Selecteaza intreaga coloana
Cmd + A (cand e selectată o celulă in interiorul unui bloc de date) Selecteaza intreg blocul de date fara celulele libere din jur
Cmd + A (cand e selectata o celula libera) Selecteaza intregul spatiu de lucru (indiferent daca celulele contin sau nu date)
Shift + Spatiu urmat de Ctrl + Spatiu Selecteaza intreg spatiul de lucru (indiferent daca celulele contin sau nu date)
Shift + Fn + Sageata stanga Extinde selectia pana la inceputul randului

Formatare / operatii

Comanda Actiune
Ctrl + Cmd + Enter Insereaza un nou rand in cadrul celulei selectate (cand e selectata bara de editare a celulei active)
Ctrl + Alt + Sageata in jos Deschide meniul de functii disponibile (fara a mai utiliza semnul ‘=’)
Cmd + Alt + Sageata Aplica bordura la celula selectata in functie de sensul sagetii (sageata in jos – bordura la baza celulei, sageata in sus – bordura in partea de sus a celulei etc.). Daca se selecteaza un bloc de celule, aceasta formatare se va aplica individual tuturor celulelor selectate.
Ctrl + ` Afiseaza/ascunde toate formulele din cadrul documentului

Bineinteles, la acestea se mai adauga clasicele Cmd+C, Cmd+V, Cmd+Z, Cmd+B, Cmd+I, Cmd+U etc, cu care banuim ca deja sunteti familiari din alte aplicatii. Pe langa cele prezentate mai sus (in ‘trusa de prim ajutor’) sunt muuulte alte comenzi rapide la care vom reveni poate cu o alta ocazie.

O scurta avertizare: aceste combinatii de taste functioneaza in cazul in care folositi setarile implicite (atat la Excel cat si la sistemul de operare). In cazul in care vreuna din combinatiile de taste prezentate anterior a fost configurata pentru o alta operatie, aceasta din urma va avea prioritate. De asemenea, unele combinatii de mai sus nu vor functiona in cazul in care tastatura e setata pe o limba diferita decat engleza.

Sa va fie de folos!
Mariana Lazar


Ai invatat ceva nou?


Un comentariu la „Excel pentru Mac – trusa de prim ajutor”

  1. Pingback: Fisa Gantt in Excel, varianta desteaptaExcel Ninja | Excel Ninja

Tu ce parere ai?