Filtre in Excel


Imi place sa alternez subiectele pe care le public pe acest blog. Daca in articolul precedent vorbeam despre lucruri mai complexe, despre cum poti analiza mai multe tabele cu un singur Pivot Table, acum vom lua un subiect mai simplu, potrivit pentru cei care sunt mai la inceput in ale Excel-ului si inca nu si-au tatuat .xlsx pe spate. 

Articolul nu e scris de mine, ci de Alex, bietul suflet care a facut gresala sa vina la mine in practica.

Unii s-ar putea sa spuneti ca nu aveti nevoie de Excel ca sa faceti un wishlist si de filtre ca sa alegeti. Nu uitati ca scopul acestui articol e sa va ajute sa intelegeti cum functioneaza filtrele in Excel, Alex ne-a dat un exemplu ca sa fie mai usor de retinut. Filtre in Excel

Cred ca toti ne-am confruntat cu problema unei baze de date imense de la care aveam nevoie doar de anumite date, sau pur si simplu vroiam sa ordonam acea baza de date dupa criteriile pe care le dorim. Pentru a va arata totul despre filtre am realizat un wishlist, nu este al meu insa mi-ar placea si mie niste lucruri de acolo. Wishlist-ul arata in felul urmator:

Filtre in Excel

Cred ca pe toti ne atrage un wishlist. E frumos sa visezi, dar si mai frumos este cand ne indeplinim acele vise. Desi scopul acestui tabel este de a va explica filtrele din Excel recomand acest wishlist pentru a vedea ca uneori visele sunt mai usor de indeplinit decat credem.

Un Excel filtrat, va rog

Sa presupunem ca dorim sa aflam care sunt cele mai ieftine lucruri de pe lista noastra, in cazul nostru cele mai usor de indeplinit vise. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa folosim optiunea Filter aflat in panoul Data si astfel pe fiecare coloana va aparea o sageata, care o data folosita vom avea urmatoarele optiuni:

Filtre in Excel

Odata selectata optiunea „Sort Smallest to Largest” veti putea observa cum va intreaga lista se va ordona de la cele mai mici valori pana la cele mai mari. In cazul listei noastre probabil va aparea mouse-ul care este cel mai ieftin, dar haideti sa vedem si restul listei:

Filtre in Excel

Dar sa presupunem ca nu dorim intreaga lista. Sa presupunem ca am acumulat 500 de lei cu care dorim sa ne implinim niste vise si nici nu ne intereseaza produsele care sunt mai scumpe sau egale de acea valoare. Pentru a obtine aceasta lista trebuia sa folosim un „Number filter” si astfel sa alegem ce optiune dorim pentru lista pe care dorim sa se afiseze. Produsele mai ieftine sau egale decat 500 de lei din lista noastra vor fi:

Filtre in Excel

Hmm avem destule optiuni, dar totusi care sunt la promotie? Ne intereseaza acest lucru pentru ca promotiile sunt facute pentru a nu fi ratate si daca totusi vrem sa ne indeplinim vise de ce sa nu profitam si de promotii intre timp. Avand lista cu produse mai ieftine sau egale cu 500 de lei haideti sa aplicam un filtru si sa selectam doar produsele care au textul „da” in coloana „Promotie”. Tabelul nostru va arata in felul urmator:

Filtre in Excel

Chiar avem mai putin de ales, dar totusi inca nu stim ce decizie sa luam. Haideti sa mai aplicam inca o data optiunea de mai sus si sa aflam ce este urgent sa cumparam. Am impusca doi iepuri dintr-o lovitura, adica vom beneficia si de promotie si ne vom achizitiona un produs de care avem mare nevoie. Haideti sa vedem care sunt acele produse din lista noastra:

Filtre in Excel

In final Excelul este cel care ne-a ajutat sa decidem ce produs sa cumparam. Sper ca va fost de folos aceste informatii si ca visele dumneavoastra vor deveni realitate cat mai curand.

Mersi Alex, eu iti dau un like :).Tags: