Functii: COUNTIF, SUMIF


Hai sa vorbim despre formule cu pretentii conditii, despre COUNTIF si SUMIF. Probabil ca majoritatea ati auzit de functia COUNT (care ne ajuta la numaratul valorilor dintr-o zona de celule) si SUM (care ne ajuta sa adunam valorile din mai multe celule). COUNTIF si SUMIF sunt de fapt o combinatie dintre formulele de baza si formula IF.

Ca sa intelegem mai bine la ce sunt utile aceste formule luam exemplul de mai jos:

COUNTIF, SUMIF

Vrem ca sa calculam in celulele din partea dreapta numarul de clienti si valoarea totala a facturilor pentru fiecare dintre cele 3 servicii pe care compania le ofera. Evident ca vrem sa facem calculele in mod automat si nu manual, hai sa vedem cum se procedeaza.COUNTIF

Pentru ca sa vedem cati clienti avem pentru serviciile de recrutare ne uitam la sintaxa pentru formula COUNTIF:

COUNTIF(range, criteria)

La noi range este coloana B, iar criteriul de numarare este E2.

COUNTIF(B:B,E2)

Ce am facut mai exact a fost sa numaram pe coloana B doar acolo unde valoarea era egala cu E2, adica servicii de recrutare. Pentru consultanta inlocuim E2 cu E3 si pentru training cu E4, simplu.

SUMIF

SUMIF e putin mai complexa pentru ca are 3 argumente si nu 2:

SUMIF (range, criteria, [sum range])

Sum range e in paranteza patrata pentru ca e un argument optional pe care il folosim atunci cand vrem sa facem suma pe o coloana in functie de valoarea din alta coloana, adica ceea ce vrem sa facem noi, sa adunam valorile de pe coloana C in functie de coloana B.

Formula noastra arata in felul urmator pentru serviciile de recrutare:

SUMIF(B:B,H2,C:C)

Pentru serviciile de consultanta inlocuim H2 cu H3 si pentru training cu H4.

Download

Gasesti aici fisierul pe care am lucrat.

O intrebare interesanta ar fi urmatoarea: dar daca as vrea sa fac numarari sau insumari in functie de mai multe conditii si nu doar de una. O sa raspund la aceasta intrebare intr-un articol separat, le luam treptat. Tu ce parere ai, stii cumva vreun alt mod de a rezolva problema pe care am discutat-o mai sus?

[alert]Vrei sa afli mai multe despre functii in Excel?

Am un eBook pentru tine, afla mai multe aici.[/alert]Tags: