Functii: countifs, sumifs


In urma cu vreo 2 saptamani am primit un email de la un tanar voios voinic care spunea ca ar vrea sa vina in practica, Alex il cheama. Desi eu sunt destul de sceptic sa primesc practicanti, un lucru m-a atras in email-ul lui, spunea ca e si el un pui de ninja in Excel :). L-am pus la incercare si i-am dat sa scrie un articol despre 2 formule mai complexe in Excel, COUNTIFS si SUMIFS. 

Radu nu ai scris deja un articol cu tema asta?

Esti pe aproape, am mai scris un articol despre COUNTIF si SUMIF, acest articol este despre COUNTIFS si SUMIFS. S-ul de la final iti da posibilitatea de a pune mai multe conditii nu doar una. Va las sa cititi articolul scris de Alex (editat putin de mine), daca va place articolul nu ma supar daca lasati un comentariu sa se simta si el bine. 

Pentru mine cel mai bun mod de a organiza cheltuielile este de a le calcula in Excel, recomand aceasta modalitate pentru a putea vedea unde va zboara banii. Pentru a putea preveni o asa-numita „jena financiara”, adica sa asteptati cu nerabdare urmatorul salariu va recomand un simplu tabel in excel pentru a putea gestiona mai bine banii. Tabelul ar putea arata in felul urmator:Countifs, sumifs

Ce vrem sa facem

Dupa 60 de ani in care am tot introdus date in Excel-ul de mai sus numarul inregistrarilor a tot crescut. Fiindca au trecut 60 de ani si nu mai suntem atat de tineri, vrem sa vedem cate facturi neachitate de internet avem si care este valoarea lor intr-un mod automatizat. Pentru ca avem 2 conditii (factura de internet si status neachitat) vom folosi COUNTIFS.

Sintaxa

Formulele au urmatoarea sintaxa:

=countifs(criteria range 1, criteria 1, criteria range 2, criteria 2, …)

=sumifs(sum_range, criteria_range 1, criteria 1, criteria_range 2, criteria 2, …)

Sa le luam pe rand:

  • criteria_range: zona de celule pe care o luam pentru comparare
  • criteria: cu ce comparam efectiv
  • sum_range: zona de celule pe care o adunam, poate fi diferita de criteria_range

Ca sa le intelegem mai bine luam cateva exemple practice.

Cate mai avem de platit

Vrem sa vedem cate facturi de internet neplatite avem, 2 conditii, pe coloana A valoarea sa fie egala cu abonament internet si pe coloana D cum “nu”. Ia vedeti cum arata formula mai jos:

=COUNTIFS(A2:A9,”Abonament internet”,D2:D9,”nu”)

Suma de plata

Chiar daca am evitat neplacerile survenite in cazul in care uitam de vreo factura, totusi suma pe care o avem de platit este si ea foarte importanta. Avem nevoie de suma pe care o datoram pentru ca degeaba stim cate facturi avem de platit daca nu ne asiguram ca avem si fondurile necesare pentru a putea fi platite si nici nu ne-am dori sa renuntam la nimic doar pentru a putea plati o factura.

Formula SUMIFS ne poate calcula ce suma avem de platit pentru facturile neachitate de internet. Formula arata cam asa:

=SUMIFS(B2:B9,A2:A9,”Abonament internet”,D2:D9,”nu”)

Rezultat

Daca nu ma credeti pe cuvant ca functioneaza va dau ca si dovata imaginea de mai jos:

Countifs, sumifs 2

Descarca exemplu

Aici puteti descarca exemplul pe care am lucrat.

Sper ca acest articol va fi de folos pentru a va calcula cheltuielile si nu numai. Acest exemplu este doar sugestiv si poate fi folosit in multe alte situatii. Aceste formule va pot scapa de multe neplaceri. Poate fi realizat intr-un timp scurt si folosit oricand este nevoie.

Mersi Alex pentru articol, astept cu interes si alte articole de la tine. Nu uitati sa lasati un comment sau un like pentru Alex ca si incurajare :). 

[alert]Vrei sa afli mai multe despre functii in Excel?

Am un eBook pentru tine, afla mai multe aici.[/alert]Tags: