Functii: ROW, COLUMN


“Radu vrei sa spui ca exista o formula in Excel care imi spune pe ce rand si pe ce coloana se afla o anumita valoare? Hai sa fim seriosi, e o chestie inutila”. In acest articol vreau sa iti arat ca nu e chiar asa, hai sa gasim o situatie in care aceste formule pot fi utile.

Formule row, column

Column

Hai sa ne imaginam ca avem o baza de date cu foarte multe informatii, exterm de multe informatii despre angajatii unei companii. De la nume, date de contact, numar la pantof, echipa de fotbal preferata, etc. Dupa ce dam un zoom out puternic putem vedea ca tabelul arata cam asa:

Formule row, columnCuvantul cheie: FOARTE MULTE COLOANE.Noi vrem sa luam folosind formula VLOOKUP informatii de pe penultima coloana si pentru asta trebuie sa stim a catea coloana de la stanga este aceasta. Ne-am pus sa numaram coloanele dar ne dam seama ca e o abordare cam primitiva, faptul ca avem si celule ascunse ne face treaba mai dificila.

Aici intervine formula column:

# coloanei = COLUMN(selectam o celula de pe penultima coloana si dam ENTER)

Putem chiar sa scriem si formula VLOOKUP in acest fel:

= VLOOKUP(LOOKUP VALUE, TABLE ARRAY, COLUMN(X), 0)

ROW

Tin minte si acum tabelele in care aparea coloana Nr. CRT. Nici acum nu stiu foarte bine care este utilitatea acelei coloane, dar hai sa vorbim putin despre asta, luam ca si exemplu tabelul de mai jos:

Formule row, columnDe obicei si eu cand completam un tabel de genul scriam 1 pe coloana Nr. CRT si apoi multiplicam in jos. In felul acesta aveam numere de la 1 la 10, de exemplu, pe prima coloana.

Dupa ce completam tabelul ajungeam la asta:

Formule row, columnDaca, de exemplu, as vrea sa fac o sortare dupa nume, tabelul va arata asa:

Formule row, columnCam nasol, trebuie sa refac numerotarea in acest caz. Nu e neaparat o tragedie dar e inca un lucru care imi ia din timpul pe care as putea sa il petrec la o cafea sau crosetand.

Nu si in cazul in care folosesc ROW pentru numerotare, pe primul rand din coloana Nr. CRT (A2) voi scrie urmatoarea formula:

= ROW (A1) = 1

E o formula pe care o multiplic pentru toate randurile, puteti vedea in video-ul de mai jos ca numerotarea se adapteaza sortarii.

Hai la microfon

Tu la ce folosesti formulele ROW si COLUMN?

[alert]Vrei sa afli mai multe despre functii in Excel?

Am un eBook pentru tine, afla mai multe aici.[/alert]Tags: