Functii in Excel: VLOOKUP


Am un articol mai bun

Am facut un tutorial video despre aceasta functie, probabil e mai usor de inteles, arunca o privire aici.


 

Prima data cand am auzit despre VLOOKUP era prezentata ca si o formula pe care evident o stie toata lumea si nu are rost sa ne pierdem timpul ca ti-o explicam tie, persoana noua care poate nu s-a nascut cu Excelul in sange.

In acest articol vom vedea ce este VLOOKUP si in ce situatii ne poate ajuta, pentru cei dintre voi care nu ati invatat Excel in gradinita si vreti sa aflati mai multe.VLOOKUP = Vertical Lookup – Cautare pe Verticala

VLOOKUP este o formula de cautare in Excel, probabil cea mai folosita din aceasta categorie. VLOOKUP cauta o anumita valoare (lookup_value) intr-un tabel (table_array; cand spunem tabel ne gandim o zona de celule care are date dispuse in mod tabelar) si atunci cand gaseste acea valoare returneaza o valoare de pe randul unde a gasit ceva.

Are 4 argumente:

  1. lookup_value: valoarea pe care vrem sa o cautam
  2. table_array: tabelul in care cautam lookup_value
  3. col_index_num: odata gasita valoarea formula returneaza o valoare de pe aceeasi linie din table_array avand o deplasare la dreapta egala cu col_index_num
  4. range_lookup: vrem sa cautam doar valori exact egale sau vrem si valori aproximativ egale aici setam 0 pentru cautare exacta si 1 pentru cautare aproximativa

Luam si un exemplu ca sa intelegem mai bine, puteti vedea mai jos 2 tabele. Tabelul 1. Tabel de sumarizare a comenzilor pentru clientii existenti.

Tabel Vlookup 2

Tabelul 2. Lista de comenzi exportata dintr-un sistem de tip ERP

Tabel Vlookup 3

Vrem sa completam informatiile lipsa din coloana de comenzi din tabelul 1 cu valorile din coloana ID client din tabelul 2. Ca sa nu facem asta manual, cautand fiecare ID in parte vom folosi VLOOKUP. Am facut un video in care puteti vedea o demonstratie.

Am scris 2 la col index number pentru ca voiam sa returnez valoarea din a doua coloana incepand se la stanga la dreapta din table_array.

Update: Daca vrei sa testezi formula descarca exemplul folosit de mine.

[alert]Vrei sa afli mai multe despre functii in Excel?

Am un eBook pentru tine, afla mai multe aici.[/alert]Tags: