Home » Blog » Grafice in Excel: Introducere

Grafice in Excel: Introducere


Vreau sa iti prezint cel mai popular mod prin care oamenii creaza grafice in Excel. Dupa ani de studii riguroase impreuna cu cercetatorii britanici am identificat 4 pasi comuni:

 1. Fac un tabel in care pun datele pentru grafic
 2. Selectez tot tabelul
 3. Accesez functia insert chart
 4. Sper ca graficul sa arate exact cum vreau

Webinar grafice Excel

Video

Am vazut ca acest articol a fost foarte popular, de asta l-am facut in format video. Daca preferi forma scrisa mai mult, da-i un scroll mai jos.

Cum Excel-ul devine cu fiecare versiune tot mai destept probabil ca metoda de mai sus poate fi eficienta in diverse ocazii. Totusi, daca atunci cand creezi un grafic te bazezi pe speranta ca Excel-ul poate sa citeasca ganduri atunci acest articol e pentru tine.

Hai sa luam un exemplu

In imaginea de mai jos poti vedea un raport de vanzari pentru o firma cu expunere nationala in care datele sunt impartite pe 4 regiuni.

Grafice

Ce vrem sa facem?

Am primit sarcina ca sa facem un grafic care arata evolutia vanzarilor totale sub firma unui column chart simplu. Inaintea noastra au mai fost inca 4 persoane care au fost date afara pentru ca nu au reusit sa duca la bun sfarsit aceasta sarcina foarte complexa :). Presiunea apasa greu pe umerii nostrii.

Hai sa vedem cum procedam.

Pasul 1: creaza un grafic gol

Stai Radu putin, cum adica sa creez un grafic gol? Ai auzit bine, sugestia mea e sa te asiguri ca nu ai selectat graficul, dupa care sa mergi in tab-ul de insert si apoi sa adaugi un grafic de tip column.

GraficeTi-am spus sa creezi un grafic nou pentru ca vreau sa iti arat cum adaugi date manual la acel grafic. In acest fel poti sa creezi grafice care sa arate exact cum vrei, blogul se numeste pana la urma excelninja.ro si nu excelpeautomat.ro

Pasul 2: Adaugam date

Acum ca avem un grafic nou e nevoie sa ii spunem de unde sa isi ia datele. Facem asta folosind optiunea de SELECT DATA din CHART TOOLS, dupa ce dam un click plini de incredere ne va aparea urmatoarea fereastra:

GraficeIoai da acum e devine complicat… NU, lucrurile sunt de fapt relativ simple, dupa ce am ajuns aici vom accesa singurul buton care functioneaza din aceasta fereastra, Add din stanga.

Dupa ce intram aici ne va intreba 2 lucruri:

 1. care este numele seriei de date?
 2. care sunt valorile?

GraficeIn cazul nostru numele seriei de date (optional) este de Total / luna, valoare pe care o am in celula B8. Valorile sunt cele din randul de total, de la C8 la H8.

Dupa ce am dat OK vad ca graficul meu arata ca in imaginea de mai jos. Cam asta voiam doar ca parca as vrea ca in loc de 1,2,3 … sa scrie Ianuarie, Febriarie, etc. Mergem la pasul 3.

GraficePasul 3: Editare AXIS LABELS (nu ma incumet sa traduc in Romana)

Adica in locul cifrelor pe care le vedem in imagine sa avem lunile anului. Vedeti, daca ne bazam pe metoda selecteaza si spera atunci cand creem un grafic probabil ca aceasta situatie ne cam pune in dificultate.

Eu spun totus ca lucrurile nu sunt chiar atat de complicate. Ca sa adaugam lunile anului, dupa ce dam un click pe grafic si mergem la select data ajungem din nou la acest ecran.

GraficeDaca prima data ne-am uitat in stanga, de data aceasta ne uitam in dreapta, si folosim cu incredere butonul de la Edit de sub Horisontal (Category) Axis Labels.

Si selectam efectiv in setul de date pe care il avem lunile anului, am facut si o poza.

GraficeSi cam atat, dupa ce am dat un ENTER vedem graficul in forma finala:

GraficeDesigur ca sunt multe lucruri pe care putem sa le mai modificam la acest grafic, totusi articolul e lung destul nu vreau sa scriu o carte. Cum graficele sunt un subiect generos sigur ca vor mai urma si alte articole.

Download

Aici poti descarca fisierul pe care am lucrat eu.


Ai invatat ceva nou?


Etichete:

19 comentarii la „Grafice in Excel: Introducere”

 1. Pingback: Grafic de tip radar in Excel | Excel Ninja

 2. Pingback: Grafice stacked si 100% stacked | Excel Ninja

 3. Pingback: Evidenta datorii in ExcelExcel Ninja | Excel Ninja

 4. Pingback: Grafic Pareto in Excel | Excel Ninja

 5. Pingback: 10 Lucruri pe care ar trebui să le ştie oricine care lucrează în Excel

 6. Pingback: Analiza chestionar in Excel [Video] | excelninja.ro

 7. Pingback: Ce a mers in 2015 | excelninja.ro

 8. Pingback: Suprapune coloanele intr-un grafic Excel | excelninja.ro

 9. Pingback: ExcelNinja in 2016 | excelninja.ro

 10. Pingback: Cum sa inveti Excel - 20 pasi | excelninja.ro

 11. Pingback: Excel Ninja in 2017 | excelninja.ro

Tu ce parere ai?