Home » Blog » Liste dependente in Excel

Liste dependente in Excel


Radu, cum pot crea in Excel 2 liste care sa depinda una de cealalta? De exemplu, daca selectez judetul, sa imi arate in a 2-a lista doar orasele din acel judet?

Nu e prima data cand primesc o intrebare ca si cea de mai sus. Raspunsul e simplu, trebuie sa facem o „ciorba” de Data Validation, sa punem acolo si un OFFSET, oleaca de MATCH si la final un COUNTIF.

=OFFSET(A:A,MATCH(E1,B:B,0)-1,0,COUNTIF(B:B,E1))

Are sens mai mare daca dai play la video. 🙂

Radu, prea repede ai mers, nici nu mi-am dat seama ce face data validation.

Drept e ca m-am cam grabit, a trebuit sa inregistrez video-ul in mai putin de 30 de minute. Venea o sedinta si timpul dinainte l-am cam pierdut aiurea pe YouTube. Iau mai jos pe rand elementele importante din „ciorba” noastra.

Data validation aka validarea datelor

Incepem cu inceputul, poti sa creezi o lista folosind data validation. Destul de simplu de folosit, inca ma enerveaza faptul ca nici in 2020 nu avem un search acolo…

Validarea datelor in Excel

Functia OFFSET

Da, chiar am un tutorial si despre functia OFFSET, trist, stiu. 🙂

Functia OFFSET in Excel – cauta a 2-a valoare

Functia MATCH

De obicei auzim despre MATCH in combinatie cu INDEX, le folosim impreuna cand vrem sa ne laudam ca stim face cautari mai interesante.

Functii: INDEX, MATCH

Functia COUNTIF

In final, am pus acolo si un COUNTIF ca sa nu para prea simpla formula noastra. Aici poti citi mai multe despre functia asta.

Functii: COUNTIF, SUMIF

Download

Sa nu uitam de fisier, il poti lua de aici:

Liste dependente Excel


Ai invatat ceva nou?


Un comentariu la „Liste dependente in Excel”

  1. Daca am un tabel cu mai multe date, cum fac sa selectez un element din lista capului de tabel si sa imi populeze automat celelalte randuri cu datele aferente elementului selectat. Adica fiecare element are niste date unice si cand il selectez din lista automat sa imi apara caracteristicile in celelalte celule de mai jos.

Tu ce parere ai?