Home » Blog » Model cashflow (flux de numerar) in Excel

Model cashflow (flux de numerar) in Excel


Acest articol a fost realizat cu sprijinul Smart Bill, cel mai folosit soft de facturare si gestiune din Romania.


Pentru articolul de saptamana asta am repornit “uzina de Excel-uri”, ca sa iti dau un model de cashflow simplu, care sa iti fie de folos.

Template flux de numerar 0

De la un email

Daca esti abonat la newsletter-ul meu, probabil ca ai observat ca din cand in cand te mai intreb daca te pot ajuta cu un raspuns la o intrebare. Sa stii ca citesc reply-urile, articolul e un raspuns la o rugaminte primita pe email.Mersi Radu, frumos din partea ta ca share-uiesti fisierele, ca si sfat pot sa te indrum sa realizezi un fisier xls pentru cash-flow.

Bun, hai “cioplim” un cashflow.

Cashflow = ?

Nu sunt contabil, asa ca nu ma incumet ca sa dau definitii foarte complexe. Un cash flow (sau flux de numerar)  are ca scop sa iti arate cum vei sta cu lichiditatile in raport cu o anumita perioada, in cazul nostru, un an.

Scopul e unul simplu, de cele mai multe ori afacerile nu au incasari constante in decursul unui an, sunt perioade de varf si perioade mai slabe. Folosim un cash flow pentru a vedea de cati bani din perioada de varf in care ploua cu bani am nevoie pentru imi acoperi cheltuielile din perioada de seceta a incasarilor.

Bun, sper ca nu am spus vreo tampenie aici, ti-am spus ca nu sunt contabil. 🙂

Cum arata

Stii zicala, o imagine face cat 1000 de cuvinte, hai sa vedem cat de bine stai cu vederea.

Template flux de numerar 1

* mai jos gasesti si un link de descarcare

De unde incep

Scopul acestui raport e sa te ajute sa ai o planificare a fluxului de bani in timp. Evident ca pentru asta avem nevoie de un punct de pornire, de suma initiala de bani, sau soldul initial de numerar, in cazul nostru am inceput cu un minus de 583 Lei.

Template flux de numerar 2

Planificare

Mai departe totul tine de planificare si estimarea incasarilor si a cheltuielilor. Am pus in tabel mai multe categorii de incasari si cheltuieli pe care contabilii sigur le inteleg mai bine decat noi muritorii de rand.

Download

Vezi daca merge formularul de mai jos.

Ce nu am facut

In timp ce mesteream la articol ma gandeam sa fac un model de flux de numerar care sa aiba pentru fiecare luna o coloana de planificat si una de realizat, ca sa vedem cum ne situam fata de planificarea initiala.

Am renuntat la idee dupa ce am vazut ca asta complica prea mult lucrurile, cateodata lucrurile simple sunt mai bune.

Mai multe

Apropo, acest model in Excel nu e singurul pe care il am pe acest site. Mai gasesti si mini-programe de facturare, validatoare de CNP, etc. Arunca o privire si peste sectiunea de download.

Ce urmeaza

Ai vreo idee de model in Excel pe care sa il incarc pe site? spune-mi mai multe in sectiunea de comentarii.


Powered by Smart Bill

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Smart Bill, cel mai folosit soft de facturare si gestiune din Romania.
Tags: