Home » Blog » Model cashflow (flux de numerar) in Excel

Model cashflow (flux de numerar) in Excel


Acest articol a fost realizat cu sprijinul Smart Bill, cel mai folosit soft de facturare si gestiune din Romania.


Pentru articolul de saptamana asta am repornit „uzina de Excel-uri”, ca sa iti dau un model de cashflow simplu, care sa iti fie de folos.

Template flux de numerar 0

De la un email

Daca esti abonat la newsletter-ul meu, probabil ca ai observat ca din cand in cand te mai intreb daca te pot ajuta cu un raspuns la o intrebare. Sa stii ca citesc reply-urile, articolul e un raspuns la o rugaminte primita pe email.

Mersi Radu, frumos din partea ta ca share-uiesti fisierele, ca si sfat pot sa te indrum sa realizezi un fisier xls pentru cash-flow.

Bun, hai „cioplim” un cashflow.

Cashflow = ?

Nu sunt contabil, asa ca nu ma incumet ca sa dau definitii foarte complexe. Un cash flow (sau flux de numerar)  are ca scop sa iti arate cum vei sta cu lichiditatile in raport cu o anumita perioada, in cazul nostru, un an.

Scopul e unul simplu, de cele mai multe ori afacerile nu au incasari constante in decursul unui an, sunt perioade de varf si perioade mai slabe. Folosim un cash flow pentru a vedea de cati bani din perioada de varf in care ploua cu bani am nevoie pentru imi acoperi cheltuielile din perioada de seceta a incasarilor.

Bun, sper ca nu am spus vreo tampenie aici, ti-am spus ca nu sunt contabil. 🙂

Cum arata

Stii zicala, o imagine face cat 1000 de cuvinte, hai sa vedem cat de bine stai cu vederea.

Template flux de numerar 1

* mai jos gasesti si un link de descarcare

De unde incep

Scopul acestui raport e sa te ajute sa ai o planificare a fluxului de bani in timp. Evident ca pentru asta avem nevoie de un punct de pornire, de suma initiala de bani, sau soldul initial de numerar, in cazul nostru am inceput cu un minus de 583 Lei.

Template flux de numerar 2

Planificare

Mai departe totul tine de planificare si estimarea incasarilor si a cheltuielilor. Am pus in tabel mai multe categorii de incasari si cheltuieli pe care contabilii sigur le inteleg mai bine decat noi muritorii de rand.

Download

Vezi daca merge formularul de mai jos.

Ce nu am facut

In timp ce mesteream la articol ma gandeam sa fac un model de flux de numerar care sa aiba pentru fiecare luna o coloana de planificat si una de realizat, ca sa vedem cum ne situam fata de planificarea initiala.

Am renuntat la idee dupa ce am vazut ca asta complica prea mult lucrurile, cateodata lucrurile simple sunt mai bune.

Mai multe

Apropo, acest model in Excel nu e singurul pe care il am pe acest site. Mai gasesti si mini-programe de facturare, validatoare de CNP, etc. Arunca o privire si peste sectiunea de download.

Ce urmeaza

Ai vreo idee de model in Excel pe care sa il incarc pe site? spune-mi mai multe in sectiunea de comentarii.


Powered by Smart Bill

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Smart Bill, cel mai folosit soft de facturare si gestiune din Romania.Ai invatat ceva nou?

Buy Me A Coffee

Etichete:

15 comentarii la „Model cashflow (flux de numerar) in Excel”

 1. In imaginea atasata e un tabel, la prima vedere ca oricare altul. Desigur, pentru 99% dintre cei care urmariti blogul, este la fel de util precum apa in pantofi :). Pentru restul de 1% din muritorii de rand – a se intelege pasionati de Excel – care sunt curiosi ce face functia HYPERLINK, sau contabili, juristi – lor li se adreseaza in primul rand – cred ca este un utilitar de nelipsit. Asta desigur, daca nu preferati sa rascoliti printre zeci de dosare clasice 🙂
  Concret, se introduc codul fiscal, numarul de dosar, iar linkurile va redirectioneaza automat pe site-ul de verificare al TVA sau de verificare a stadiului procesului.

  In functie de data introdusa pe coloana urmatorul termen calculeaza cate zile mai sunt pana la urmatoarea etapa a procesului, sau atentioneaza prin mesajul „Accesati dosarul online” pentru a vedea stadiul procesului.

  Urmeaza, cine stie, poate cu ajutorul vostru, sa ii fac un update; ar fi genial sa am o coloana unde, in functie de codul fiscal introdus, sa imi ia automat de pe net starea firmei, respectiv radiata/insolventa/sau mai stiu eu ce situatii….

  Cu bunavointa si ajutorul lui Radu, pe care il felicit pe aceasta cale pentru ceea ce face, voi posta fisierul pe site, disponibil pentru descarcare.

  O zi buna tuturor.

   1. Am eu unul, (arunca o privire peste imaginea atasata) , care functioneaza cam asa:

    1. se introduce banca, numarul biletului, data emiterii, data scadentei.
    – este un sheet unde un pivot table arata ce bilete ar trebui sa fie decontate in fiecare din zilele ce urmeaza (practic, in unele cazuri exista un decalaj de 1-2 zile intre data scadentei si data platii efective din banca)
    2. in functie de ziua in care e deschis fisierul, se calculeaza cate zile mai sunt pana la scadenta sau daca scadenta a fost depasita
    3. se introduce de pe extrasul de cont de la banca data decontarii biletului.
    4 un macro copiaza toate biletele decontate intr-un centralizator lunar, care poate fi ulterior verificat cu fisa contului 403 pe luna respectiva
    5 la sfarsit de luna se copiaza datele din centralizatorul lunar in centralizatorul anual.

    obs: are incorporat un macro care ajuta la cautarea si afisarea numai a randului corespunzatorunui bilet in functie de numarul sau; altfel ar fi destul de nasol cand ai cateva sute de bilete sa stai sa il cauti pe cel care te intereseaza.

    Inca ma gandesc daca sa-l postez pe site gratuit sau sa il ofer contra unui cost modic :). Nu de alta, dar am muncit pe el vreo 2 – 3 zile, si in ziua de azi putini mai fac munca patriotica.

  1. salut.
   Ma intereseaza cum se creaza bara aceea din stanga sheet-ului, cea care defineste categorile principale si subsectiunile acestora. Cele cu + si -. Am vazut si intr-un gantt-chart o astfel de bara pe categorii principale si subcategorii.

   Mersi.

    1. Mersi Radu. Intre timp am gasit functia respectiva. Am insa o alta problema. Cum pot proteja sheet-ul fara VBA astfel incat sa ramana valide functiile de group-ungroup iar celulele sa fie blocate si functiile din spate ascunse?

   1. Pingback: Modele in Excel - de ce ai nevoie? | excelninja.ro

   2. Buna, m-ar interesa cum pot sa fac un scadentar in care sa pot filtra facturile in functie de scadenta din care apoi sa fie facut un flow saptamanal de incasari si plati. Cred ca ar trebui sa aiba la baza functia if? As aprecia foarte mult un raspuns/ o idee. Multumesc!

    1. Luiza, nu cred ca ai nevoie de IF pentru scadentar. Ai nevoie de un tabel simplu cu facturile pe care mai apoi sa il analizezi cu un Pivot Table pentru a scoate din tabel informatiile de care ai nevoie. Gasesti pe site tutoriale despre Pivot Table.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.