Home » Blog » Model dispozitie de plata in Excel

Model dispozitie de plata in Excel


De cand scriu pe acest blog am avut sansa sa schimb email-uri cu oameni care folosesc Excel in moduri foarte interesante. Oameni de la care am si eu multe de invatat. 

Dispozitie plata excel 0

Articolul de saptamana asta nu e scris de mine, ci de Csaba. Dupa ce am schimbat cateva email-uri am ajuns la concluzia ca ar fi interesant sa scrie un articol despre un mini-programel facut de el pe care il poti folosi pentru dispozitii de plata

Inainte sa pun butonul de download, l-am rugat pe Csaba sa ne faca o scurta prezentare a modului prin care a construit acest model. 


Buna, numele meu este Csaba, sunt un fan Excel. Profit de invitația lui Radu să vă prezint o aplicație Excel. Cu ajutorul acestuia completăm o bine-cunoscută dispoziție de plată/încasare.

Poate pare o treabă ușoară, dar când trebuie să faci această lunar de ordinul sutelor, orice mică automatizare îți reduce munca.

Poți folosii Excelul și VBA (limbajul de programare din background) pentru „automatizarea” unor taskuri repetitive. Pentru realizarea lui am folosit atât formule Excel, cât și câteva subrutine în VBA.

Beneficiarul/plătitorul sumei poți alege dintr-o listă derulantă, scopul plății/încasării în mod asemănător, după ce ai completat suma, dacă apeși butonul din dreapta automat se completează și cu litere.

3 sectiuni

Modelul are 3 sectiuni:

 1. Date – cu datele persoanelor şi scopul plății/încasării.
 2. Test – pagina pentru textele care mă ajută la scriere cifrelor în litere.
 3. DP – dispoziția de plată propriu-zisă

Date

În primele coloane este un tabel cu datele persoanelor. Datele se pot suprascrie și dacă scrii un nume nou în primul rând dedesubtul tabelului aceasta se extinde automat.

Coloanele G și H sunt folosite pentru a prelua textele necesare formularului. În celula I1 se completează separatorul zecimal folosit de Excelul tău (virgula sau punct)

În coloana J ai o listă dinamică (Dynamic Named Range). Această este o listă care se completează automat dacă adaugi elemente noi la ea.

Test

în primele coloane ai textele folosite pentru „traducerea” cifrelor, aici nu se umblă! Coloana F am folosit pentru verificarea corectitudinii acestei traduceri. Apasă butonul.

DP

Poți să alegi între DP sau DI, după care automat se schimbă am primit sau am predat și dacă este cazul apar și datele beneficiarului.

Dacă schimbi persoana automat se schimbă calitatea acestuia precum și datele din CI. Listele derulante sunt realizate cu Data Validation.

Dispozitie plata excel 1

Două dintre acestea sunt dinamice (se extind automat, cel cu numele persoanei este asociată cu prima coloana din tabel din pagina date, cel cu scopul plăţii este asociat cu Dynamic Named Range).

Dispozitie plata excel 2

Am folosit funcțiile VLOOKUP si IF, pentru schimbarea datelor din CI.

Dispozitie plata excel 3

VBA

Pentru „traducerea” cifrelor în litere am folosit VBA.

Conversie cifre în litere

Ca si limitare, e doar pentru cifre pozitive, max. 2 zecimale, cifra maximă 99 999. Poți vizualiza programul dacă tastezi ALT/F11. Programul este in modulul cifre_si_litere și este alcătuit din subrutina

Sub cifreLitere(suMa As Double, inLitere As String) și câteva funcții.

Prin suMa trimiți către procedură cifra și în inLitere obții răspunsul.

Procedura este într-o mare măsură portabilă, adică se poate folosii si pentru convertirea din cifre în litere și în alte programe.

Se înlocuiesc următoarele referințe:

În cifreLitere

ii = InStr(1, suMa, d.Cells(1, 9)): schimbi la locația curentă a separatorului zecimal

În funcții toate referințele de genul t.Cells(n, 4) se schimbă cu locația curentă a textelor.

Resurse

Dynamic Named Range: este un Nume(Name), un obiect Excel care permite să te referi la un domeniu(Range) printr-un singur identificator.

Definire: Formulas –> Name Maneger –> New – la Name introduci numele dorit si în Referers to următoarea formula:

[code]=OFFSET(date!$J$1;0;0;COUNTA(date!$J:$J);1)[/code]

Dispozitie plata excel 4

unde date! Este pagina unde ai domeniul
$J$1 şi $J:$J completezi in concordanta cu coloana unde ai lista, in cazul meu J.

Download

Descarca modelul de dispozitie de plata in Excel.

O versiune modificata

La ceva vreme de cand am publicat articolul, am primit urmatorul mesaj:

Am facut o imbunatatire la modelul de dispozitie de plata. L-am adaptat dupa ce-mi trebuia mie. Ca si indicatii, se completeaza numai celulele cu galben(strict) restul este parte din cel vechi. Singura diferenta este ca acesta genereaza un centralizator, data este pusa automat, printeaza in doua exemplare si salveaza. Chestii simple care usureaza munca.

Descarca varianta modificata de Madalin Vasile.


Multumim 

Cel putin pana acum nu am scris despre VBA, daca va intereseaza subiectul puteti sa urmariti 2 site-uri unde scrie Csaba: http://invatamvba.blogspot.ro/ si http://expert-vba.blogspot.ro/

Vrei si tu?

Daca vrei sa publici si tu un articol, hai sa vorbim, in general sunt deschis. Evident ca public articole pe teme pe care nu le-am mai abordat pana acum. 


Ai invatat ceva nou?


Etichete:

2 comentarii la „Model dispozitie de plata in Excel”

 1. Salut, Simplu si la obiect. Felicitari lui Csaba. Radu stii ca ai putea sa folosesti vba-ul pentru scrierea cifrelor in litere la softul de facturi cand generezi chitanta 🙂

  Ps. nu stiu daca e ceva din setarile mele dar zecimalele la mine apar de genul asta
  1743.50
  omie saptesute patruzeci si trei lei si 50/100

  si nu pot sa aleg dispozitie de plata sau dispozitie de incasare eventual copy si paste.
  si cand trec pe dispozitie de incasare „uita” sa importe seria si nr actului de identitate.

 2. Buna ziua,
  Multumeeeeesc in primul rand ca existati ! Imi usurati viata si numai cine n-are nevoie nu intelege 🙂
  Am descarcat si eu dispozitia de plata si nu inteleg ce-am gresit ca nu-mi afiseaza si seria si numarul de buletin. Si inca o intrebare…..data si numarul dispozitiei le modific firect in DP ?
  Multumesc mult pentru ajutor !!!
  Week-end placut !

Tu ce parere ai?