Pivot Table in Google Sheets


Nu e prima data cand scriu despre Pivot Table, motivul e simplu, e o facilitate importanta in Excel care te poate simplifica mult analiza datelor. Daca pana acum am scris despre Pivot in Excel, acum scriu despre Pivot-ul care il gasim si in Google Sheets, versiunea Google (gratuita) a Excel.

Rolul unui pivot table

Radu eu tot nu inteleg la ce ma ajuta un Pivot Table …

Imi place sa fiu scurt, vreau sa iti imaginezi un tabel cu 923 de randuri cu rezultatele vanzarilor unui magazin de telefoane (de exemplu). Fara un Pivot Table ne-ar fi destul de greu sa dam un raspuns rapid la intrebarea: ce telefoane se vand cel mai bine?

Pivot-ul ne ajuta sa macinam datele ca sa obtinem rapoartele de care avem nevoie.Pivot table Google Sheets 2

Hai sa creem un Pivot Table

Buna idee, hai sa creem un Pivot Table, vezi imaginea de mai jos:

Pivot table Google Sheets 3

Bun, si apoi?

Cam atat 🙂 eu zic ca e destul de simplu. Rezultatul il vedem mai jos, stiu ca pare gol nu iti fa probleme ca nu va ramane asa.

Pivot table Google Sheets 5

Hai sa il configuram

Chiar daca l-am creat, asta nu inseamna ca suntem gata. Pasul urmator e sa il confuguram, dupa ce dam un click pe zona pe care o vedem mai sus, va aparea o “chestie” numita report editor, un “selfie” mai jos:

Pivot table Google Sheets 6

Cele 4 zone

Avem 4 zone pe care trebuie sa le definim:

 • Rows: capul de tabel pe axa verticala
 • Columns: capul de tabel pe axa orizontala
 • Values: valorile pe care le avem in raport
 • Filter: daca vrem sa adaugam anumite filtre

Un exemplu mai jos:

Pivot table Google Sheets 7

Ca sa obtin acest raport am pus urmatoarele:

 • Rows: brand
 • Columns: modalitate de plata (Cash / Card)
 • Velues: pretul
 • Filter: nimic

Partea faina cu un Pivot

Poti obtine rapoarte foarte flexibile in functie de datele din tabelul pe care il analizezi. Trebuie doar sa modifici setarile din cele 4 zone despre care ti-am spus. Nu ai nevoie sa rescrii formule sau alte “nebunii” de genul asta totul se intampla automat (Google Sheets Magic).

E bine de verificat

E nevoie totusi sa ne uitam la un lucru, vrem sa ne asiguram ca am selectat toate datele pe care vrem sa le analizam. Nu am vrea sa analizam doar primele 50 de randuri dintr-un tabel cu 923. Facem asta accesand optiunea Edit range pe care o vezi si mai jos:

Pivot table Google Sheets 4

Diferente fata de Excel

Excel si Google Sheets sunt rude apropiate, nu sunt totusi frati gemeni, sunt mai degraba un verisori. Multe lucruri seamana, dar nu sunt chiar la fel, putem vedea diferente si cand vine vorba de Pivot. Google Sheets are cateva limitari, cele mai importante mai jos:

 • Putem pune un singur Pivot pe un sheet
 • Nu putem grupa datele pe luni / trimestre / ani
 • Nu avem optiunea de calculated field

Arunca o privire peste exemplu

Aici poti vedea exemplul pe care l-am folosit si eu. Daca vrei sa faci modificari iti recomand sa faci o copie sau sa il descarci, ai drept doar de vizualizare.