Home » Blog » Pontaj Excel: formule de care ai nevoie

Pontaj Excel: formule de care ai nevoie


Am vazut ca subiectul pontaj in Excel e foarte popular pe acest site. Modelul meu de pontaj a fost descarcat de peste 5000 de ori, iar acel articol este unul dintre cele mai populare. Atat de popular incat a ajuns si la urechile (sau mai degraba ochii) celor de la iFlow – aplicatia de pontaj si HR, care m-au intrebat daca ii las sa scrie un articol pe acest site.

Sunt deschis la genul asta de colaborari, cu o singura conditie, trebuie sa ne invete ceva despre Excel sau Google Sheets. Asa ca, la sugestia mea, Elisa de la iFlow a scris un articol despre formulele de care avem nevoie daca vrem sa ne creem propriul model de pontaj in Excel. Ce e mai jos e de la ea citire, scrie mai frumos ca mine, a pus chiar si diacritice. 🙂


Toate companiile, indiferent de numărul de angajați, au obligația de a genera o condică de prezență pentru aceștia și o foaie de pontaj. Utilizarea unei aplicații care face toate calculele din foaia de pontaj automat poate fi cea mai bună variantă. În lipsa unui astfel de software, formulele de calcul din Excel pot fi foarte utile, în măsura în care știi cum și unde să le folosești. În articolul de mai jos îți voi prezenta calculele de care ai nevoie într-o foaie de pontaj și formulele necesare pentru a obține rezultatele automat.

Calcul timp de lucru

Pentru a calcula orele muncite, fără a include pauzele de masă, poți să utilizezi o formulă bazată pe funcția MOD. Această funcție este utilizată și pentru a calcula orele muncite noaptea(după ora 12).

Formula: =MOD(ieșire-intrare,1)-MOD(sfârșit-început,1)

În exemplul de mai jos, formula din H7 este: =MOD(E7-D7,1)-MOD(G7-F7,1)

Calcul ore suplimentare

În tabelul de mai jos îți prezint cea mai ușoară metodă de a calcula orele suplimentare din foaia de pontaj. Formulele de calcul sunt simple dar este necesar să formatezi celulele corect. Urmează pașii de mai jos pentru a obține totalul orelor suplimentare, totalul orelor la program normal și total ore lucrate împreună cu ore suplimentare.

Completează tabelul cu numele fiecărui angajat, apoi, completează orele de intrare și ieșire înregistrate de către angajați. Formatează aceste celule în formatul “Custom – h:mm”. Raportul de pontaj cu ora de intrare și ieșire îți oferă cel mai corect calcul al orelor muncite de către angajați, dar, poate fi complicat să editezi zilnic aceste ore pentru fiecare angajat.

Aplicațiile de pontaj online îți oferă acces în timp real la aceste rapoarte și intrările/ieșirile angajaților pot fi înregistrate de aceștia în sistem în timp real. În felul acesta, nu mai există o singură persoană care să centralizeze toate datele din rapoartele de pontaj individuale.

După ce ai trecut orele de intrare/ieșire, în coloana E5 este necesar să introduci formula de calcul necesară calculării totalului de ore lucrate(ore la program normal + ore suplimentare). Formula propusă de mine este: =(D5-C5)*24. Pentru a primi rezultatul corect este necesar să formatezi celula ca în imaginea de mai jos:

Pentru a completa numărul de ore la program normal, respectiv coloana F5, am utilizat următoarea formulă: =MIN(8,E5). O să avem nevoie de aceste ore pentru calculul orelor suplimentare. Formatarea acestei coloane este la fel ca aceea pentru coloana E.

Calculul orelor suplimentare este simplu acum. Utilizează formula =E5-F5 pentru a calcula G5.

Calcul ore de noapte

Pentru a calcula orele de noapte am adăugat ora de intrare, ex. 8 PM și ora de ieșire 5 AM. Apoi, am utilizat formula: =(C7-B7+(C7<B7))*24 pentru a calcula G7.

Calcul ore lucrate în weekend

Am ales un calcul simplu pentru ore lucrate în zilele de weekend. Se ia pontajul clasic cu ora de intrare/ieșire și se calculează totalul numărului de ore lucrate pentru fiecare zi, chiar și orele lucrate într-o zi de weekend. Apoi, se va face suma acestora ore.

În coloana ore de weekend se va adăuga următoarea formulă =SUM(H12,I12,O12,AC12,AD12). Poți începe formula cu =SUM, apoi, selectezi doar totalul orelor lucrate pentru fiecare zi de weekend. Simplu! Aceeași formulă o poți aplica și pentru zilele de sărbătoare legală.

Pontaj in Excel vs. Aplicatie de Pontaj

O aplicație de pontaj reduce timpii de lucru cu cel puțin 50% și este foarte ușor de folosit, nu ai nevoie de prea multă experiență în domeniu. Excelul a fost și este o alternativă excelentă la vechile caiete de pontaj, dar, uneori poate fi dificil să creezi un raport exact așa cum ai nevoie.

Dacă formulele și tabelele Excel nu sunt pentru tine și ți se pare mult prea greu să le înveți, încearcă o aplicație automatizată – gratuită până la 9 angajați.


Multumim Elisa pentru idei si formule, te mai asteptam pe aici.


Ai invatat ceva nou?


Un comentariu la „Pontaj Excel: formule de care ai nevoie”

  1. Pingback: Formula De Calcul Pentru Cubaj - Inginer Proiectare drumuri

Tu ce parere ai?