Pontaj Excel: formule de care ai nevoie


Am vazut ca subiectul pontaj in Excel e foarte popular pe acest site. Modelul meu de pontaj a fost descarcat de peste 5000 de ori, iar acel articol este unul dintre cele mai populare. Atat de popular incat a ajuns si la urechile (sau mai degraba ochii) celor de la iFlow – aplicatia de pontaj si HR, care m-au intrebat daca ii las sa scrie un articol pe acest site.

Sunt deschis la genul asta de colaborari, cu o singura conditie, trebuie sa ne invete ceva despre Excel sau Google Sheets. Asa ca, la sugestia mea, Elisa de la iFlow a scris un articol despre formulele de care avem nevoie daca vrem sa ne creem propriul model de pontaj in Excel. Ce e mai jos e de la ea citire, scrie mai frumos ca mine, a pus chiar si diacritice. ­čÖé


Toate companiile, indiferent de num─ârul de angaja╚Ťi, au obliga╚Ťia de a genera o condic─â de prezen╚Ť─â pentru ace╚Ötia ╚Öi o foaie de pontaj. Utilizarea unei aplica╚Ťii care face toate calculele din foaia de pontaj automat poate fi cea mai bun─â variant─â. ├Än lipsa unui astfel de software, formulele de calcul din Excel pot fi foarte utile, ├«n m─âsura ├«n care ╚Ötii cum ╚Öi unde s─â le folose╚Öti. ├Än articolul de mai jos ├«╚Ťi voi prezenta calculele de care ai nevoie ├«ntr-o foaie de pontaj ╚Öi formulele necesare pentru a ob╚Ťine rezultatele automat.Calcul timp de lucru

Pentru a calcula orele muncite, f─âr─â a include pauzele de mas─â, po╚Ťi s─â utilizezi o formul─â bazat─â pe func╚Ťia MOD. Aceast─â func╚Ťie este utilizat─â ╚Öi pentru a calcula orele muncite noaptea(dup─â ora 12).

Formula: =MOD(ieșire-intrare,1)-MOD(sfârșit-început,1)

În exemplul de mai jos, formula din H7 este: =MOD(E7-D7,1)-MOD(G7-F7,1)

Calcul ore suplimentare

├Än tabelul de mai jos ├«╚Ťi prezint cea mai u╚Öoar─â metod─â de a calcula orele suplimentare din foaia de pontaj. Formulele de calcul sunt simple dar este necesar s─â formatezi celulele corect. Urmeaz─â pa╚Öii de mai jos pentru a ob╚Ťine totalul orelor suplimentare, totalul orelor la program normal ╚Öi total ore lucrate ├«mpreun─â cu ore suplimentare.

Completeaz─â tabelul cu numele fiec─ârui angajat, apoi, completeaz─â orele de intrare ╚Öi ie╚Öire ├«nregistrate de c─âtre angaja╚Ťi. Formateaz─â aceste celule ├«n formatul ÔÇťCustom – h:mmÔÇŁ. Raportul de pontaj cu ora de intrare ╚Öi ie╚Öire ├«╚Ťi ofer─â cel mai corect calcul al orelor muncite de c─âtre angaja╚Ťi, dar, poate fi complicat s─â editezi zilnic aceste ore pentru fiecare angajat.

Aplica╚Ťiile de pontaj online ├«╚Ťi ofer─â acces ├«n timp real la aceste rapoarte ╚Öi intr─ârile/ie╚Öirile angaja╚Ťilor pot fi ├«nregistrate de ace╚Ötia ├«n sistem ├«n timp real. ├Än felul acesta, nu mai exist─â o singur─â persoan─â care s─â centralizeze toate datele din rapoartele de pontaj individuale.

După ce ai trecut orele de intrare/ieșire, în coloana E5 este necesar să introduci formula de calcul necesară calculării totalului de ore lucrate(ore la program normal + ore suplimentare). Formula propusă de mine este: =(D5-C5)*24. Pentru a primi rezultatul corect este necesar să formatezi celula ca în imaginea de mai jos:

Pentru a completa num─ârul de ore la program normal, respectiv coloana F5, am utilizat urm─âtoarea formul─â: =MIN(8,E5). O s─â avem nevoie de aceste ore pentru calculul orelor suplimentare. Formatarea acestei coloane este la fel ca aceea pentru coloana E.

Calculul orelor suplimentare este simplu acum. Utilizeaz─â formula =E5-F5 pentru a calcula G5.

Calcul ore de noapte

Pentru a calcula orele de noapte am adăugat ora de intrare, ex. 8 PM și ora de ieșire 5 AM. Apoi, am utilizat formula: =(C7-B7+(C7<B7))*24 pentru a calcula G7.

Calcul ore lucrate în weekend

Am ales un calcul simplu pentru ore lucrate în zilele de weekend. Se ia pontajul clasic cu ora de intrare/ieșire și se calculează totalul numărului de ore lucrate pentru fiecare zi, chiar și orele lucrate într-o zi de weekend. Apoi, se va face suma acestora ore.

├Än coloana ore de weekend se va ad─âuga urm─âtoarea formul─â =SUM(H12,I12,O12,AC12,AD12). Po╚Ťi ├«ncepe formula cu =SUM, apoi, selectezi doar totalul orelor lucrate pentru fiecare zi de weekend. Simplu! Aceea╚Öi formul─â o po╚Ťi aplica ╚Öi pentru zilele de s─ârb─âtoare legal─â.

Pontaj in Excel vs. Aplicatie de Pontaj

O aplica╚Ťie de pontaj reduce timpii de lucru cu cel pu╚Ťin 50% ╚Öi este foarte u╚Öor de folosit, nu ai nevoie de prea mult─â experien╚Ť─â ├«n domeniu. Excelul a fost ╚Öi este o alternativ─â excelent─â la vechile caiete de pontaj, dar, uneori poate fi dificil s─â creezi un raport exact a╚Öa cum ai nevoie.

Dac─â formulele ╚Öi tabelele Excel nu sunt pentru tine ╚Öi ╚Ťi se pare mult prea greu s─â le ├«nve╚Ťi, ├«ncearc─â o aplica╚Ťie automatizat─â – gratuit─â p├ón─â la 9 angaja╚Ťi.


Multumim Elisa pentru idei si formule, te mai asteptam pe aici.