Home » Blog » Sparklines – grafice simple in Excel

Sparklines – grafice simple in Excel


Imi plac graficele in Excel, de asta am o intreaga categorie de articole pe aceasta tema. Desi nu sunt cele mai complexe lucruri in Excel, multi dintre noi ne cam prindem urechile arunci cand vrem sa realizam un grafic relativ simplu.

Microsoft ne-a vazut durerea si din varianta 2010 ne ofera sparklines, adica un fel de grafice simplificate usor de creat si care sunt inserate in interiorul unei celule.

Sa luam un exemplu

Daca tot s-au scumpit lamaile, Gigel s-a apucat sa vanda limonada. Ca sa aiba o evidenta a cum merg lucrurile, a facut si un raport „extrem de complex” in care isi trece veniturile si cheltuielile.

Sparklines Excel 1

In dreapta raportului ar vrea sa faca un mic grafic care sa scoata in evidenta evolutia cifrelor de mai sus. Fiindca vrem un grafic super simplu, vom folosi sparklines.

Unde gasesc „minunea” asta?

Asa, sa incepem cu lucrurile elementare, gasim acest tip de grafice, in tab-ul insert, chiar langa grafice (cine ar fi crezut).

Sparklines Excel 2

Sparkline de tip linie

Vreau ca sa adaug in dreapta incasarilor un sparkline de tip linie. Nici o problema, trebuie doar sa ii spun de unde isi ia datele (Data range) si in ce celula il asez (Location range).

Sparklines Excel 3

Dupa ce dau ok, minune mare (daca nu ai observat, e vorba despre linia albastra):

Sparklines Excel 4Sparkline de tip column

De dragul diversitatii vom crea si un sparkline de tip column, de data asta pentru linia de cheltuieli. Urmam aceeasi pasi si avem rezultatul de mai jos:

Sparklines Excel 5

Sparkline de tip win/loss

Fiindca omul nostru vrea sa vada rosu atunci cand pierde bani, o sa ii facem si un grafic de tip win loss care ne va arata cu rosu valorile negative.

Sparklines Excel 6

Optiuni de customizare

Sparklines Excel 7

Chiar si la acest tip de grafice foarte simple, avem destul de multe optiuni de customizare. Nu intru in ele pentru ca scopul pentru care le folosim e ca vrem ceva simplu care incape intr-o celula si pot insera in 2 click-uri.

Aceste optiuni le gasiti in meniul contextual colorat cu galben care apare atunci cand am dat click pe un sparkline.

Download exemplu

Aici poti descarca exemplul pe care am lucrat eu.


Ai invatat ceva nou?

Buy Me A Coffee

Etichete:

2 comentarii la „Sparklines – grafice simple in Excel”

  1. Pingback: Cum sa inveti Excel – 20 pasiexcelninja.ro | excelninja.ro

  2. Pingback: Trucuri Excel – de la Filtre la Macro – excelninja.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.