VLOOKUP in Power Query


Functia VLOOKUP e una dintre cele mai cautate functii in Excel. E posibil ca sa fi ajuns pe excelninja.ro cautand ceva despre VLOOKUP, am vreo 3 video-uri pe acest subiect. Si fiindca 3 nu era de ajuns, uite ca vine articolul cu unmarul 4. 🙂

VLOOKUP in PowerQuery

Radu, am auzit de VLOOKUP, dar ce e Power Query?

Daca Excel-ul ar fi un depozit, probabil ca Power Query ar fi camioanele si stivuitoarele care ti-ar aduce datele si ti le-ar pune frumos la locul lor. 

In cazul in care nu mi-a iesit metafora, mai incerc o data. Power Query te poate ajuta sa aduci in Excel date din diverse surse (Excel, CSV, TXT, etc) si sa le si prelucrezi, magic. Mai jos poti vedea un alt articol, mai introductiv despre asta. 

Centralizare tabele Excel #PowerQuery

De fapt, un fel de VLOOKUP

Daca ai mai lucrat cu Power Query pana acum, probabil ca stii ca acolo nu poti pur si simplu sa scrii =VLOOKUP si sa te astepti sa mearga la fel ca si orice formula in Excel. 

O sa facem de fapt altceva care va avea acelasi rezultat ca si VLOOKUP dar fara sa scriem vreo formula. Apropo, varianta asta poate face si VLOOKUP la stanga.

Te las sa urmaresti video-ul.

Urmareste-ma pe YouTube

Consultanta

Cateodata, cand nu tin cursuri despre Excel, mai iau si proiecte de consultanta. In felul asta invat si eu lucruri noi rezolvand probleme mai complicate pentru altii. Dupa cum vezi, multe din lucrurile invatate, le poti vedea si aici. 

Ei bine, in ultimele 3 proiecte de consultanta, am folosit din greu Power Query. 

S-ar putea sa nu ai Power Query

Am zis ca e cel mai potrivit sa te las sa urmaresti toate cele 10 minute ale video-ului inainte sa iti spun ca s-ar putea sa nu ai Power Query. 

Da, cam din astea facem noi prin Bihor. 🙂

Power Query e o extensie ce vine preinstalata in Office 2016 sau mai nou. Poate fi instalata in Office 2013 sau 2010 SP1 (parca). O poti lua de la link-ul de mai jos. 

https://www.microsoft.com/ro-ro/download/details.aspx?id=39379

Da, daca ai Excel 2007 sau (Doamne fereste) 2003, te anunt ca suntem in 2019. 🙂

Incearca si tu

Vezi aici fisierul pe care am lucrat eu, spor.